Pozorišta Srbija

Beogradska premijera duodrama „Ostajem s tobom, Rusijo” u Narodnom pozorištu u Beogradu

Na Sceni „Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu večeras će od 20 časova i 30 minuta premijerno biti odigrana duodrama „Ostajem s tobom, Rusijo”, u izvođenju Aleksandra Curkana i Ivane Žigon.

Duodrama „Ostajem s tobom, Rusijo” je dijalog dvoje glumaca – Aleksandra Curkana i Ivane Žigon, ali pre svega razgovor dveju velikih duša, duša Rusije i Srbije. Njena premijera je imala neobičan put: prvi zajednički nastup Aleksandra Curkana i Ivane Žigon bio je na krstarici „Moskva” – najvećem ponosu Crnomorske flote, dok je pozorišna premijera scenskog dijaloga „Ostajem s tobom, Rusijo” održana u pozorištu „Karabela” u Sevastopolju.

Već prvi nastupi ovenčani su velikim uspehom, a Ivana Žigon, autor duodrame, od grada Sevastopolja i gubernatora Dmitrija Vladimiroviča Ovsjanikova dobila je retku nagradu povodom 75 godina oslobođenja grada herojaSevastopolja.

Aleksandar Curkan, bard ruskog glumišta, i Ivana Žigon, prvakinja Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, samo su provodnici dijaloga najvećih ljudi našeg slovenskog roda, proročkih pesnika: Njegoša, Puškina, Tjutčeva, Bloka, Jesenjina, Okudžave, Dobrice Erića i Vladimira Visockog.

U toku scenske razmene najuzvišenijih mudrosti naših naroda neće se znati kada se to ruski jezik na sceni pretapa u srpski, kao što će i neosetan biti prelaz sa reči na pesmu. A duše naših naroda, sa željom da nas povedu do zvezda, pevaće zajedno naše omiljene pesme. Našem dramskom dvojcu će u ovome pomoći Sveti velikomučenik, pobedonosac i čudotvorac Georgije, Jurij Gagarin, čiji će retki video-snimci pratiti let čarobnog ćilima koji će uzleteti u daleka prostranstva umetnosti… U vremenu kada se brani ne samo umetnost, kultura i reč, već i duša čoveka, sa umetnicima će biti još jedan GeorgijeGeorgij Žukov, koji će nas na belom konju voditi putevima pesme o pobedi nad fašizmom.

Besplatne ulaznice možete da preuzmete na biletarnici beogradskog Narodnog pozorišta.

(Fotoografija: Duodrama „Ostajem s tobom, Rusijo” – Aleksandar Curkan i Ivana Žigon, 2018; © Narodno pozorište u Beogradu)

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.