Pozorišta Srbija

400. godišnjica od smrti Vilijama Šekspira: U Narodnom pozorištu u Beogradu predstava „Henri Šesti“

Na Velikoj sceni u Narodnom pozorištu u Beogradu, večeras će od 19 časova i 30 minuta, a povodom obeležavanja 400. godišnjice od smrti Vilijama Šekspira, biti odigrana odigrana jedna od najboljih srpskih predstava – „Henri Šesti“, rađena po tekstu ovog maestralnog dramskog umetnika.

Predstava "Henri Šesti" (2012)(Fotografija: Predstava „Henri Šesti“, 2012)

Henri V Lankaster (engl. Henry VI of England) je umro. Engleska je već decenijama u ratu sa Francuskom, ali očigledno, ratna sreća sve više je na strani Francuza. Sve ono što je osvojio Henri V polako se topi i nestaje. Englezi gube gradove i teritorije u Francuskoj, i to najviše zbog unutrašnjih sukoba oko vlasti, odnosno sveopšte nesloge. Na presto dolazi sin Henrija V. Još mlad i neiskusan, Henri VI Lankaster (engl. Henry VI of England) pokušava da smiri strasti zavađenih dinastičkih lidera, međutim, unutrašnji sukobi i mržnja toliko su postali zarazni da mladi kralj tu više ništa ne može.

Ovo je pre svega priča o borbi za vlast, u kojoj se zbog raznih sitnih interesa, spletki i mržnji gubi nešto mnogo veće i značajnije. Svako ima svoju istinu, niko nikome ne veruje, niko nije siguran, a  jedni te isti sukobi neprestano se prenose na nove generacije. Istorija stoji u mestu. U stvari ona opisuje krug; krug stola. Za okruglim stolom počinju novi ratovi, sklapaju se novi savezi, ruše stari… I posle toliko godina izgleda kao da se ništa nije promenilo, već možda i pogoršalo. Borba za vlašču naša je stvarnost.

Drama „Henri VI“ sastoji se iz tri dela.

Igraju: Aleksandar Srećković-„Kubura“, Bojan Krivokapić, Boris Pingović, Branislav Tomašević, Branko Jerinić, Hadži Nenad Maričić, Jelena Đulvezan, Nebojša Kundačina, Pavle Jerinić, Predrag Ejdus, Slobodan Beštić i Tanasije Uzunović.

Muzičari: Bora Dugić (frula), Slobodan Prodanović (harmonika) i Zoran Živković (violina).

Reditelj: Nikita Milivojević – jedan od vodećih današnjih srpskih reditelja.

Dramaturg (pisac originalnog dela): Vilijam Šekspir (engl. William Shakespeare).

Prevod: Zoran Paunović.

Dramaturg (adaptacija teksta): Ivana Dimić.

Predstava "Henri Šesti" (2012)(Fotografija: Predstava „Henri Šesti“, 2012)

Usred ogromnih društvenih promena i grandioznog tehničkog napretka, usred ratova, meteža, buna, revolucije, borbe za oslobođenje, i pored brojnih promena literarnih i pozorišnih naklonosti i neprekidnih promena same publike, Šekspir je bio i ostao jedna od konstantnih vrednosti, a njegova popularnost rasla je iz godine u godinu.  Zato je on ostao omiljeni pisac u pozorištima širom sveta u kojima gotovo da nema sezone gde nije izvođen bar jedan njegov komad. Pored srpskohrvatskog, Šekspirova dela su na sceni beogradskog Narodnog pozorišta igrana i na italijanskom, ruskom, slovenačkom i engleskom jeziku, a u toku prve decenije ovog veka bilo je nekoliko dvojezičnih predstava na srpskohrvatsko-ruskom i srpskohrvatsko-češkom jeziku. Takođe, u proteklom veku, Šekspir je najviše prikazivani pisac na sceni beogradskog Narodnog pozorišta, što je možda jedinstven slučaj u svetu. Narodno pozorište u Beogradu je jedno od pozorišta u svetu na čijoj sceni nije nikada prikazana ni jedna prerada nekog Šekspirovog dela, već uvek manje-više skraćeni original.

„Henri VI je nešto kao otvorena rana gde jasno vidite prelom, ali u tom ludilu usijanih mozgova zdrav razum ništa ne može“, rekao je reditelj Nikita Milivojević.

Predstava "Henri Šesti" (2012)(Fotografija: Predstava „Henri Šesti“, 2012)
Predstava „Henri Šesti“ premijerno je odigrana 11. maja 2012. u „Glob Teatru“ (engl. „The Globe Theatre) u Londonu, za vreme održavanja „Šekspirovog festivala“ (engl. „The World Shakespeare Festival“), gde je ocenjena kao najbolja među svim učesnicama. Svoju premijeru u Srbiji, ova predstava imala je 15. juna 2012. godine. Karte za večerašnje izvođenje možete kupiti na biletarnci Narodnog pozorišta u Beogradu, po ceni od 800 dinara.
Pogledajte spot predstave na ovom linku.
Mesečni repertoar Narodnog pozorišta u Beogradu možete pogledati ovde.
Povodom obeležavanja 400. godišnjice od smrti Vilijama Šekspira, na Drugom programu Radio-televizije Srbije (RTS)  od 21 čas i 10 minuta moći ćete da pogledate TV feljton „Šekspir, savremenik“.

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.