Pozorišta Srbija

25 godina izvođenja mjuzikla „Neki to vole vruće“

Na Velikoj sceni Pozorišta na Terazijama, večeras će u 20 časova po 350. put, odnosno 25 godina od premijernog prikazivanja, biti izveden kultni mjuzikl „Neki to vole vruće“, nastao po motivima istoimene najbolje komedije svih vremena.

Mjuzikl "Neki to vole vruće" (2015)(Fotografija: Mjuzikl „Neki to vole vruće“, 2015)

Za ovu, najduže igranu predstavu na repertoaru Pozorišta na Terazijama, glavni ”krivac” je, razume se, njen reditelj, Soja Jovanović, koja je imala smelosti i velemajstorskog umeća da se nakon istoimenog filmskog hita i Brodveja, uspešno upusti u realizaciju ”Neki to vole vruće” i na domaćoj sceni. U priči o dvojici muzičara koji se, zarad posla, preoblače u žene, o plavuši iz bajke što sanja ”milionera”, i o stvarnom milioneru koji se zaljubljuje u muškarca, ispričana je, zapravo, priča o trijumfu ljubavi i lepote. Najbolja potpora tom holivudskom ”sižeu” jesu glamurozna scenografija i kostim, odlični muzički aranžmani i koreografija, te istančan osećaj za komiku protagonista komada…

Brodvejski mjuzikl „Puslica“, izveden 1972 godine, zasniva se na scenariju za film Neki to vole vruće, koji su napisali Bili Vajlder i I. A. L. Dajmond, a prema originalnoj priči Roberta Torena. Libreto za Puslicu napisao je Piter Stoun, muziku Džul Stajn, a songove Bob Meril. Likove dva muzičara bez posla, Džerija i Džoa, svedoka gangsterskog masakra u Čikagu, na Dan Svetog Valentina, zaigrali su Robert Mors i Toni Roberts, dok se u naslovnoj ulozi na brodvejskoj sceni predstavila Elejn Džojs. Koreografiju i režiju potpisao je Gauer Čempion, dok je producent bio Dejvid Merik. Premijera je održana na Brodveju, 9. aprila 1972. godine u ”Mažestik Teatru”, a igrana je 505 puta! Puslica je bila je nominovana za četiri nagrade ”Toni”: za najbolji mjuzikl, najbolju koreografiju u mjuziklu, za najbolju režiju mjuzikla, i za najboljeg glumca u mjuziklu (Robert Mors) – ali, nije dobila ni jednu od njih. Mors je dobio Drama Desk Award za svoje izuzetno ostvarenje u ulozi Džerija, dok je Elejn Džojs za ulogu Puslice primila prestižnu Theatre World Award.

Mjuzikl "Neki to vole vruće" (2015)(Fotografija: Mjuzikl „Neki to vole vruće“, 2015)

Igraju: Bojana Stefanović (Ivana Popović), Božidar Stošić, Milan Antonić, Miroljub Turajlija, Rade Marjanović, Svetislav Goncić, Veselin Stijović i Zinaida Dedakin.

Hor: Mit Jelena, Bošković Zorica, Rajić Dušica, Nikolić Jovan, Gavrilović Bojan, Dinčić Ljubiša, Doronjski Zoran, Šida Dušan, Marković Miroslav, Orlić Voja, Bogdanić Marko,

Balet: Danica Arapović, Biljana Knežević, Barbara Milovanov, Slavica Stojanović, Irena Šarović, Milica Pavlović, Jelena Vuković, Dolores Magdelinić, Elena Gromilić, Katarina Gromilić, Iva Pjetlović, Tamara Martinović, Nina Krluč, Đorđe Makarević, Milan Gromilić, Nebojša Gromilić, Nemanja Naumoski, Igor Naumoski, Uroš Petronijević, Miloš Mitić, Igor Grabovica

Orkestar: Biljana Jovanović, Ivana Mateić, Marija Ristić, Svetlana Radovanović Stančev, Sanja Radić, Margerita Varga, Katarina Tešenji, Borivoje Spasojević, Ana Ristić Tadić, Dragomir Marinković, Jelena Radujković, Mila Mirković, Katarina Kasatkin, Aleksandar Jovanović, Danijela Stanković, Natalija Neženceva, Nebojša Janković, Ana Rajković, Dragan Lazić, Nina Ćosić Stanojević, Ivan Ranković, Goran Marinković, Milan Roksandić, Miloš Jovanović, Vladimir Mandić, Zoran Kovačevski, Maja Hajduković, Aleksandar Petković, Mladen Lukić, Mihailo Bogosavljević, Anica Ivančević, Ivana Pavlović, Vlastimir Blagojević, Dejan Stojadinović, Želimir Vasić, Nikola Đokić.

Dirigent: Vesna Šouc.

Reditelj: prema originalnoj režiji Soje Jovanović predstavu su obnovili glumci Rade Marjanović i Svetislav Goncić.

Scenarista (tekstprevod): Dragoslav Andrić.

Scenarista (songoviprevod): Ljubiša Bačić.


Saradnja Soje Jovanović i Pozorišta na Terazijama

Soja Jovanović je posebnim nitima bila vezana za Pozorište na Terazijama. U ovom pozorištu je od 1961. pa do 1999. godina režirala 11 predstava, za koje je publika niz godina tražila kartu više.
Posebno mesto u saradnji Soje Jovanović sa Pozorištem na Terazijama, nesumnjivo, zauzima mjuzikl Neki to vole vruće. Bila je to poslednja premijera na ”terazijskoj sceni” – nakon koje počinje četrnaestogodišnje ”izgnanstvo” u Domu kulture ”Vuk Karadžić”.
I zato, obnova mjuzikla Neki to vole vruće, koju su prema originalnoj rediteljskoj postavci Soje Jovanović, ovoga puta, ponovo na našoj ”terazijskoj sceni”, realizovali Rade Marjanović i Svetislav Goncić – zapravo je metaforički luk koji spaja prošlost, sadašnjost i budućnost našeg Pozorišta. Parabola iscrtana u slavu umetnosti, kreativnosti ljudskog duha i neuništive volje za trajanjem. Soja Jovanović je to znala i Soja je u tome umela da nam pomogne.

Mjuzikl „Neki to vole vruće“ premijerno je izveden 27. decembra 1990. Tada su mu mediji „predvideli“ veliki uspeh, a ponovo je obnovljen 9. februara 2007, kada je i premijerno izveden sa novom glumačkom postavom. Karte za večerašnje izvođenje možete kupiti na biletarnici Pozorišta na Terazijama, po ceni (specijalan popsut – 30 odsto) od 910 (za parter) i 630 dinara (za balkon).


Film „Neki to vole vruće“ (engl. „Some Like It Hot“)

Ovaj film snimljen je 1959. godine. Američki filmski institut (engl. American Film Institute) proglasio ga je za najbolju komediju svih vremena, a bio je i nominovan za Nagradu „Oskar“ (engl. „The Academy Awards“ or „Oscars“) u šest kategorija: najbolji glavni glumac, najbolji reditelj, najbolji scenario, najbolja kostimografija, najbolja kinematografija i najbolja scenografija, od kojih je osvojio Nagradu za najbolju kostimografiju (engl. „The Academy Award for Best Costume Design“).

Pogledajte trejler mjuzikla

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.