Pozorišta Srbija

126 godina izvođenja predstava po Nušićevim tekstovima

Ako su vas ovi kišoviti dani „bacili“ u manju depresiju i nemate želju da izlazite često iz kuće, a hoćete da se dobro nasmejete i oraspoložite, onda su kultne Nušićeve komedije lek za „vaše stanje“.

Počela je nova pozorišna sezona, a na repertoaru možete naći više Nušićevih komada. Iako se ovi komadi izvode 126 godina (samo se pomalo menja glumačka postava), njihova popularnost ne jenjava. Nušićeva dela možemo uporediti sa evergrin pesama, to jest kao nešto što je kultno i uvek popularno. To vreme s kraja 19. i početka 20. veka lako se može adaptirati današnjem, jer u ovim delima primećujemo rutinu svakodnevnih činjenica, koja se ni za 50 vekova ne može promenitiuvek će biti politike, tračarenja, podmićivanja, poltrona, bogatih, siromašnih, borbe za ravnopravnošću, kao i borbe između dobrog i zla… Naprotiv, s godinama je sve istaknutije. Jednostavno – Nušićeva dela su za sva vremena!

Branislav Nušić(Alkibijad Nuša – Branislav Nušić)

Tema predstave „Ujež“ je raspad porodice zbog roditeljske preokupiranosti (što poslom, što drugim interesovanjima), a pre svega večita težnja žena za emancipacijom, kao i želja da u svemu pariraju muškarcima, čak i tamo gde je to fizički nemoguće, a sve pod velom grčevite borbe za ravnopravnost po svaku cenu.

„Komediji nije zadaća da precizno, fotografski prikaže nosioce ljudskih slabosti onakve kakvi su, već na protiv, da njihove slabosti jače osvetli, da pojača i podvuče crte njihove fizionomije, da svoje junake stavi pod konveksno ogledalo u kome će se videti njihova izobličena figura. Samo na taj način mogu komedija i satira postići krajnji svoj cilj, izobličenje ljudskih slabosti…“ – ovo je Nušić napisao povodom „UJEŽ-a“ pre 80 godina, tačnije 4. septembra 1935 (godina kada je ovaj komad napisan i premijerno izveden u Narodnom pozorištu u Beogradu).

Predstava "UJEŽ", pozorište "Slavija", Beograd(Predstava „UJEŽ“, pozorište „Slavija“, Beograd)

Igraju: Ivan Bekjarev, Lepomir Ivković, Vesna Stanković, Dobrila Ilić, Iva Štrljić, Vesna Paštrović, Miljan Prljeta, Jelisaveta Karadžić

Reditelj: Ivan Bekjarev.

Dramaturg (adpatacija teksta): Ivan Bekjarev.

„Od onda pa do danas, ova komedija se retko igra (najizvođenije su „Gospođa ministarka“, „Sumnjivo lice“ i „Narodni poslanik“), a još ređe ističe kao reprezentativni Nušićev komad. Od 19 uloga koliko ih ima u originalu, komad je sveden na samo osam rola, jer to je maksimalna veličina ansambla za ovo malo, a tako značajno i svima nama drago pozorište. Zaista sam veliki poštovalac Branislava Nušića, i u toku cele karijere sam se trudio da to i pokažem. Prilog tome je i ova predstava, kojom sa zadovoljstvom obeležavam 50 godina umetničkog rada. Hvala kolegama sa kojima igram u ovom komadu, kao i Batriću Žarkoviću i njegovom pozorištu „Slavija“ što su mi omogućili ovu počast“, istakao je glumac i reditelj Ivan Bekjarev.

Ivan Bekjarev je srpski glumac, reditelj, voditelj i pedagog. Karijeru je započeo još kao student, na sceni „Rasovog teatra“. Dve decenije bio je profesor na predmetu gluma na Akademiji umetnosti u Beogradu, a voditeljsku karijeru započeo je na radiju „Studo B“, kada je davnih 1970-ih izgovorio svoje prvo radijsko – „Dobar dan!“. Dobitnik je mnogih nagrada, među kojima su: „Oktobarska nagrada grada Beograda“, dva „Ćurana“ na „Danima komedije“ u Jagodini, nagrada „Zlatni smijeh“ na „Danima satire“ u Zagrebu, dve godišnje nagrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta, „Zlatna kolajna“ na Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu, „TV ličnost godine u Jugoslaviji“ (za ulogu Vujkovića u TV seriji „Banjica„, 1984. godine)

Predstava "UJEŽ", pozorište "Slavija", Beograd(Predstava „UJEŽ“, pozorište „Slavija“, Beograd)

Branislav Nušić (Alkibijad Nuša) jedan je od najcenjenijih srpskih književnika. Pored pisanja drama, komedija, romana, priča, eseja, bavio se novinarstvom i diplomatijom, a bio je i istaknuti fotograf-amater. Začetnik je retorike u Srbiji. Najznačajniji deo njegovog stvaralaštva su komedije, od kojih su najpoznatije: „Gospođa ministarka“ (1929), „Narodni poslanik“ (1885), „Sumnjivo lice“ (1924), Ožalošćena porodica“ (1934) i „Pokojnik“ (1937). Uzor su mu bili Nikolaj Gogolj i raniji srpski komediografi – Jovan „Sterija“ Popović i Kosta Trifković. Osim što je pisao za pozorište, radio je kao dramaturg ili upravnik u pozorištima u Beogradu, Novom Sadu, Skoplju i Sarajevu. Bio je izabran za predsednika Udruženja jugoslovenskih dramskih autora, kao i za člana Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika.

Branislav Nušić(Fotografija: Branislav Nušić)

Bekjarev je trenutno najangažovaniji glumac pozorišta Slavija, gde nastupa u nekoliko zapaženih predstava.

Predstava Ujež biće odigrana 24. oktobra 2015. godine. Pored nje, na repertoaru za mesec oktobar pozorišta Slavija su još nekoliko Nušićevih komada, koji će biti izvedeni u toku pozorišnog festivala II Nušićevi dani (održava se od 20. do 28. oktobra 2015. godine): Lopuže – premijera 20. oktobra, Kirija – 21. oktobra, Opasna igra – 22. oktobra, Prva parnica – premijera 25. oktobra, Kako vreme brzo prolazi – 26. oktobra, i Amerikanac u Beogradu – 28. oktobra. Izvođenje predstava počinju u 20 časova.

Karte možete kupiti na biletarnici pozorišta Slavija, po ceni od 800 dinara, a imate i mogućnost da po ceni od 1.500 dinara kupite ulaznicu za pozorišni festival II Nušićevi dani, na kojem ukupno ima devet predstava. Pored Nušićevih komada, na repertoaru su i predstave „Jasmin na stranputici“ (po tekstu Ljiljane Lašić) – 23 oktobra, i „Karamazovi/Sablasni Eros“ (po tekstu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog) – 27. oktobra).

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.