Kultura Pozorišta Srbija

Počele probe za prvu dramsku premijeru predstave „Nana“ prema romanu Emila Zole

Premijera drame „Nana“ održaće se Velikoj sceni Madlenianuma 20. novembra 2019, dok se prva i druga repriza očekuju 21. i 22. novembra.

Početkom septembra na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum počeo je rad na predstavi „Nana“ koja će se bazirati na čuvenom romanu Emila Zole. Ova intrigantna i raskošna priča prikazuje francusko društvo u periodu Trećeg carstva, a u centar zbivanja stavlja mladu devojku koja iz najnižih društvenih slojeva dospeva u pozorište Varijete u Parizu, gde igrajući Veneru postaje miljenica publike. Devojka po kojoj roman nosi ime Nana, postaje predmet opsesije brojnih muškaraca sa kojima se poigrava, zbog kojih pati, zbog kojih konačno i prerano odlazi sa ovog sveta. Svet pozorišta i onaj van njega se prepliću, ljudi postaju roba, a Nana kao duša koja čezne za čestitošću i za time da bude dobra majka svom malenom vanbračnom sinu ne uspeva da se izbori za to, te se prepušta tobožnjem uspehu na jednoj potpuno mračnoj strani života.

Foto: Aleksandar Mijailović

Ova intrigantna priča o vrtlogu strasti, predaji, ljudskoj požudi i nemoralu je prava tema današnjice. U liku Nane je vešto prikazan poriv svake žene za ljubavlju i sigurnošću, njeni snovi, nadanja i skrivene želje. U ovom slučaju u pitanju je žena čiji je put od vrha do ponora kratak i nestalan. „Duhom čista, telom grešna, ona je oličenje moralnog ponora i putene slasti što dovodi do ivice ludila i bezumlja“, poput mnogih starleta koje gledamo i o kojima čitamo na naslovnicama dnevne štampe, čiji je ljubavni život serviran na dnevnom meniju. Dramatizaciju romana „Nana“ uradio je Spasoje Ž. Milovanović. Režiju potpisuje Ivana Vujić, a njeni saradnici autori su dramaturg Slavenka Milovanović, kompozitor Aleksandra Kovač, scenograf Vesna Popović, kostimograf Marija Marković, koreograf Dejan Kolarov, Marija Milenković je autor scenskog pokreta, a za scenski govor zadužena je Ljiljana Mrkić Popović.

U naslovnoj ulozi zanosne i razoružavajuće „Venere“, ali i tragične i zlostavljane žene publika će gledati Tamaru Aleksić, a pored nje brojnu glumačku ekipu čine: Nebojša Kundačina, Rada Đuričin, Vlasta Velisavljević, Bojan Žirović, Miodrag Krstović, Branislav Zeremski, Vesna Stanković, Danica Ristovski, Stojša Oljačić, Rade Ćosić, Dimitrije Ilić, Aleksandra Bibić Kolarov, Anja Orelj, Nemanja Stamatović, Vukašin Jovanović, Dragan Sekulić i Dragan Petrović.

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.