Kultura Srbija

Ovogodišnji dobitnik „Zlatne palme” otvara 24. „Festival autorskog filma” („FAF”)

Film japanskog reditelja Hirokazu Kore-ede „Kradljivci” svečano će otvoriti 24. „Festival autorskog filma” („FAF”) 23. novembra, koji će trajati do 30. novembra 2018. godine.

Ova krimi drama predstavlja priču o socijalno ugroženoj porodici, koja živi na ivici egzistencije u predgrađu Tokija. Da bi preživeli, bave se sitnim krađama. Posle jedne takve krađe, nailaze na napuštenu devojčicu, te je prihvataju kao člana svoje porodice. Iako su siromašni i u konstantnoj borbi za opstankom, kada su zajedno – svi izgledaju kao vrlo srećna porodica. Njihove tajne počinju da se otkrivaju nakon jednog incidenta i tada njihov porodični sklad biva ugrožen.

(Fotografija: Film „Kradljivci”, 2018; ©IMDB)

Pored ovogodišnjeg „kanskog pobednika”, na festivalu će biti prikazano još ostvarenja koja su obeležila kanski, kao i ostale svetske festivale. Među njima su novi film Žan-Lika Godara „Slikovnica”, zatim novi film reditelja filma „Šaulov sin” Lasla Nemeša, pod nazivom „Zalazak sunca”, koji je prikazan na nedavno završenom „Venecijanskom festivalu”, ali i uvek kontroverzni Gaspar Noe, sa filmom „Klimaks”.

Na ovogodišnjem „Festivalu autorskog filma” biće i par domaćih premijera, među kojima su „Granice, kiša” Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara i „Teret” Ognjena Glavonića, veoma očekivanog srpskog ostvarenja, koje je učestvovalo ove godine i na „Kanskom filmskom festivalu”.

Ovogodišnji „FAF” biće održan na najvećem broju lokacija dosad. Kao i prethodnih godina, festival će imati raznovrstan program, koji čine ostvarenja sa najprestižnijih svetskih filmskih festivala. Publiku će zaintrigirati kako nagrađena, tako i nova ostvarenja stranih i domaćih reditelja.

(Fotografija: 23. „Festival autorskog filma” („FAF”) – nagrade, 2017; ©FAF)

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.