Kultura Srbija

Otvorena „Staklara“ – izložba digitalnih fotografija Bogdana Vojnovića

U prisustvu uglednih ličnosti iz sveta umetnosti, u galeriji Štab svečano je otvorena izložba digitalnih fotografija „Staklara“, umetnika Bogdana Vojnovića. Građani postavku mogu da pogledaju do srede, 16. septembra, a ulaz je slobodan.

Otvaranje izlozbe Staklara
Otvaranje izlozbe Staklara

Digitalnim intervencijama i spajanjem velikog broja fotografija i različitih kadrova, Vojnović pravi svojevrsne „foto konstrukte“, a glavna inspiracija za njegov rad bio je napušteni kompleks fabrike Društvenog preduzeća Industrije stakla Pančevo. Izmene u savremenim kompjuterskim softverima trajale su i do 30 dana po fotografiji. Ono što je specifično za ovakve fotografije je to što one u realnosti ne bi mogle da se obuhvate jednim kadrom, već umetnik sam osmišljava i kreira vizuelne celine.

Milos Kreckovic, dramaturg, na otvaranju izlozbe Staklara
Milos Kreckovic, dramaturg, na otvaranju izlozbe Staklara

„Na prostoru bivše Jugoslavije postoje razna preduzeća koja su propala kao i sistem iz kog su nastala. Beograd, jedan od industrijskih centara, sada ima postapokaliptične prizore. ’Fabrika’ i nije baš fabrika, s obzirom na to da je nefunkcionalna većim delom, više je kostur fabrike ili leš, što je meni bilo jako interesantno. Nije uvek lako da nađem pravi prostor za fotografisanje, a ponekad ga pronađem tamo gde najmanje očekujem. Volim kad me fotografija ’iznenadi’ i kad ne kontrolišem sve. Propadanje i nered sa sobom nose jednu vrstu novih mogućnosti, a prošlost i budućnost ovih preduzeća za neke ostavlja i otvorena politička pitanja“, rekao je Bogdan Vojnović.

Bogdan Vojnović je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu nakon čega je završio i master studije u oblasti Slikarstvo i transmedija. U svom radu, umetnik koristi softvere za digitalne intervencije i transformacije različitih formata fotografija, a najčešći motivi su ljudska figura, organske forme, industrijski kompleksi, kao i detalji na različitim urbanim objektima. Vojnović je do sada imao četiri samostalne izložbe digitalnih fotografija, a učestvovao je i u brojnim značajnim grupnim izlaganjima crteža, fotografija i skulptura.

Recenzent izložbe „Staklara“ je Dejan Grba, istaknuti umetnik i profesor na Fakultetu likovnih umetnosti.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.