Kultura Srbija

Otvoren „Trg bajki“

„Aladin“, „Pepeljuga“, „Petar Pan“, „Pinokio“, „Ružno pače“, „Robin Hud“, „Snežana i sedam patuljaka“, „Uspavana lepotica“samo su neke od najpoznatijih i najlepših svetskih bajki, koje su dobile i svoju ekranizaciju (a sigurno ste ih čitali, gledali ili slušali). To su (uglavnom) izmišljene priče u kojima dobro uvek pobedi zlo, a svet je jedno optimistično mesto na kojem se svi nastali problemi lako rešavaju

Zamak(Fotografija: Zamak, „Smart Speech Therapy LLC“)

U većini bajki između prirodnog i natprirodnog, stvarnog (porodični ili likovi kao nosioci nekog društvenog statusa – kraljevi, princeze…) i izmišljenog (zmajevi, ale, aždaje…) nema pravih suprotnosti, odnosno prelaz iz različitih svetova za junaka je bezbolan i lako ostvarljiv. Junak je nosilac pozitivnih osobina i najčešće ruši neki tabu ili zabranu (prisiljen na teške zadatke koje mora da reši – u bajci se često prelaze velika prostranstva da bi se zadatak ostvario). Radnja bajke zasniva se na vraćanju ravnoteže poremećene na početku. Bajke (engl.

Fairy tale) imaju srećne završetke.

Danas je u Beogradu (ispred Ustanove kulture „Vuk Stefanović Karadžić“, u „Bulevaru kralja Aleksandra“ 77/a) prvi put ove godine svečano otvoren „Trg bajki“, kao jedna od pet ključnih tačaka u sklopu manifestacije „Beogradska zima“.

U svetu su najslavnije bajke braće Grim (nem. Brüder Grimm – Jacob und Wilhelm), Hansa Kristijan Andersena (dan. Hans Christian Andersen) i Oskara Vajlda (engl. Oscar Wilde). Srpske narodne bajke sakupio je Vuk Stefanović Karadžić.

"Trg bajki" (2015)(Fotografija: „Trg bajki“, 2015)

Na ovom trgu svakodnevno će biti igrane srpske narodne bajke namenjene, kako deci, tako i onima koji se osećaju kao deca (svojevrsni povratak u svet mašte i detinjstva). Posetioci ove manifestacije imaće priliku da se na najlepši način upoznaju i uživaju u našoj tradicionalnoj kulturi i promociji nacionalnih proizvoda. U prazničnoj atmosferi i dekoraciji moći će da uživaju u „magičnim“ predstavama rađenim po tekstovima nekih od najpoznatijih bajki. Centralni prostor igre (izvođenja) je drvena koliba„Kuća bajki“. Oko nje će biti postavljene drvene kućice, klupe, venjak i ostali dekorativni elementi od drveta, u kojima će se predstavljati stari (tradicionalni) srpski zanati i rukotvorine. Ovakav ambijent dočaraće na najbolji način bajkovito vreme tradicionalnog srpskog okupljanja i pripovedanja u zimskim noćima pored vatre. Bajke koje će biti izvedene su: „Devojka brža od konja“, „Nemušti jezik“, „Čardak ni na nebu ni na zemlji“, „Zlatna jabuka i devet paunica“ i „Aždaja i carev sin“.

Pored bajki, svakog dana biće organizovan i raznovrstan edukativni program i radionice. Takođe, tu je i prateći novogodišnji sadržaj (gradske bombondžije, praznični suveniri, a biće angažovani i brojni animatori, žongleri i ulični svirači…).

Novogodišnji časovnik(Fotografija: Novogodišnji časovnik)

Zatvaranje „Trga bajki“ je 15. januara 2016. godine. Svi sadržaji su besplatni.

Pogledajte video snimak najave „Trga bajki“:

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.