Izložbe Kultura Srbija

Otvaranje PDP AllStars Izložbe u Novom Sadu

Svečano otvaranje PDP AllStars izložbe biće održano u ponedeljak 28. decembra u galeriji “Most” Zavoda za kulturu Vojvodine, sa početkom u 19h, gde će posetioci imati priliku da se upoznaju sa radovima aktuelnih domaćih dizajnera i ilustratora štampanih pomoću posebne tehnike na rizografu.

PDP AllStars izložba trajaće u periodu od 28. decembra do 29. februara 2016. u galeriji “Most” Zavoda za kulturu Vojvodine (Vojvode Putnika 2) u Novom Sadu, sa ciljem da predstavi široj javnosti radove aktuelnih umetnika domaće dizajnerske scene štampanih niskobudžetnom štampom.

Svi zainteresovani imaće priliku da vide radove autora koji su se uhvatili u koštac sa izazovima jeftine i nepredvidive rizo tehnike štampe na A3 formatu, sa maksimalno tri boje – crvenom, plavom i crnom. Iako je osnovna namena rizografa štampa visokotiražnih birokratskih proizvoda, poput različitih uplatnica i priznanica, zbog ekonomičnosti, ali i posebnog šarma koji nose otisci koji nisu uvek precizni, sve je popularniji u krugovima svetskih dizajnera i ilustratora. Ideja o izložbi plakata nastala je kao odgovor na temu sedme PDP konferencije kreativnih medija – LoFiHi (Lo fidelity, Hi creativity). Lo-Fi-Hi koncept posvećen je istraživanju izazova i rešenja uslovljenim nekom vrstom ograničenja koje ideje autora stavljaju na test i teraju ga na pristup koji će ih prevazići, te pruža mogućnost inovacije kada su uslovi ispod prosečni i naizgled nemogući.

pdp allstar

Autori čiji radovi će biti izloženi su: Lazar Bodroža i Nenad Trifunović iz dizajn studija Metaklinika, Jovan Trkulja, Milan Letić. Marijana Rot i Milica Pantelić iz studija Peter Gregson, kao i Bratislav Milenković, Davor Gromilović, Monika Lang, Željko Lončar, Marina Milanović, Marko Purać, Stefan Stanojević i Mirko Žarković. Na izložbi će takođe biti predstavljeni i pobednički radovi Ivane Radmanovac, Jovane Janković i Ivana Mesaroša, sa konkursa za dizajn plakata ovogodišnje PDP konferencije.

PDP je konferencija kreativnih medija koja se već 8 godina održava u Novom Sadu. Konferencija okuplja dizajnere, fotografe i druge vizuelne stvaraoce sa ciljem da putem predavanja, radionica i izložbi edukuje publiku u oblastima kreativnih medija, kao i da putem konkursa promoviše rad studenata i mladih autora.

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.