Izložbe Kultura Srbija

Otvaranje multimedijalne izložbe “Putevima prošlosti…”

Galerija 73 i projekat UNDERГРАД, u okviru manifestacije “Dani evropske baštine 2017”, organizuju multimedijalnu izložbu o zaboravljenom i tajanstvenom svetu laguma, tunela, tajnih vojnih baza, bunkera nastalih tokom burne istorije Čukarice. Otvaranje izložbe po nazivom “Putevima prošlosti…” je u četvrtak, 21.09.2017. u 19 časova u Galeriji 73, Požeška 83a. Izložba će trajati od 21.09. do 30.09.2017.

Izložba se sastoji od fotografija podzemlja Čukarice, autora Slobodana Stanišića, nastalih u okviru istraživačkog projekta UNDERГРАД, projekcije kratkog filma “Potraga se nastavlja” i virtuelne ture kroz antičku grobnicu. Izložbu će upotpuniti i serija crtanih ilustracija iz različitih perioda istorije Beograda koje su povezane sa podzemljem: boginja Hekata i njen hram u Beogradu, arhitektu velikog bunara, podruma u kojima se kršila zabrana alkohola, trenutak otkrića antičke grobnice.

Prvi put će biti prikazane i fotografije i snimci istraživanja prostora urađeni 360° kamerom – najnoviji tehnološki trend u svetu vizuelnih komunikacija. Instalacija bi bila postavljena u prostoru da bi posetioci izložbe, uz pomoć računara, mogli da pomeraju u različitim pravcima sliku koja bi se emitovala na ekranu. Time bi se stvorila iluzija njihovog prisustva u prostoru. Tokom izložbe će biti realizovane i organizovane posete za srednjoškolce. Predavanja koje će koji će mlade podstaći nа rаzmišljаnje i inspirisati zа istrаživаnje prošlosti održaće iskusni arheolozi i antropolozi…

Projekat “UNDERГРАД” je posvećen istraživanju i promovisanju podzemnog Beograda i već nekoliko godina ga sprovode Centar za urbani razvoj i Urbex Srbija kroz saradnju tima arheologa, antropologa, istoričara, arhitekata i vizuelnih umetnika. Projekat je dobitnik nagrade grada Beograda, Zvezde Beograda kao jedan od najbolih projekata prestonice i podršku u okviru programa Cegrad.

Više detalja možete pronaći na Internet prezentaciji projekta.

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Oglašavanje

Oglašavanje

Oglašavanje

Pratite nas na Facebook-u

Oglašavanje