Kultura Srbija

Otvaranje izložbe „Zvuci kosmosa“ Ivana Bona

Galerija Doma omladine Beograda

Otvaranje izložbe: utorak, 31. januar, u 19h
Izložba je otvorena za posetioce do 18. februara 2017.

Saradnici na projektu: Edi Bon, doktor nauka, naučni saradnik u Astronomskoj opservatoriji i Milan S. Ćirković, doktor nauka, naučni savetnik u Astronomskoj opervatoriji

Ovaj projekat je zamišljen kao kreativni spoj nauke i umetnosti. Baziran je na nedovoljno poznatoj činjenici da radio prijemnici mogu primati signale iz svemira, ako je radio prijemnik podešen van frekvencije na kojoj se nalazi emisija zemaljskih radio i tv stanica, u kom slučaju prijemnik prima radio šum iz drevnih epoha veoma blizu Velikom prasku.

Veliki prasak predstavlja početak našeg Univerzuma i odigrao se pre 13,7 milijardi godina.U prvih nekoliko stotina hiljada godina nakon Velikog praska, svemir je bio samo gusta kaša svetlosti i elementarnih čestica koja se širila i hladila. Oko 400 hiljada godina nakon Velikog praska, svemir je postao prozračan za svetlost i iz tog doba, koje se tehnički naziva epohom rekombinacije, poteklo je zračenje koje danas možemo primiti čak i običnim radio prijemnik. Ovo zračenje su prvi detektovali 1964, Arno Penzias i Robert Woodrow Wilson, koristeći usmerenu, tzv. „horn“ radio-teleskop antenu (horn antena je nazvana tako zbog svoje sličnosti sa oblikom roga) na brdu Holmsdejl u Nju Džersiju, i za to dobili Nobelovu nagradu za fiziku 1978. godine. Forme ovih usmerenih antena veoma potsećaju na akustičke pojačivače zvuka (oblici slični obliku roga ili kombinacije cev i levak), poput futurističkih instalacija Luigi Russol-a, sa početka dvadesetog veka (autor manifesta The Art of Noises ). U ovom slučaju bi umesto Luigieve buke mašina i industrijskih postrojenja, ove zvučne skulpture emitovale šumove sa početka Univerzuma, kao druge zvuke oscilacija i šumova koji se mogu primiti sa ovakvim antenama usmerenim ka nebu. Ove zvučne skulpture svojim oblikom podsećaju na stare radio teleskope. Napravljene su tako da primaju radio signale sa neba prijemnikom koji se nalazi u njima, zatim ga emituju i svojim oblikom akustički modulišu i menjaju taj zvuk. U današnje vreme ovi šumovi i zvuci se koriste za otkrivanje i spoznaju Svemira. Očigledno je, međutim, da do te spoznaje možemo doći na višem, sintetičkom nivou na kojem su doživljaji naučne i umetničke istine neraskidivo spojeni.

Tokom trajanja izložbe, kao prateći program, biće održane i dve tribine:

– subota, 04. februar 2017, u 18h

DOB//Tribinska sala
Predavanje: KOSMIČKA MIKROTALASNA POZADINA – EHO STVARANJA
Predavač: Milan M. Ćirković, Astronomska opservatorija u Beogradu

– subota, 18. februar 2017, u 18h

DOB//Tribinska sala
Predavanje: ZVUCI IZ SVEMIRA
Predavač: Edi Bon, Astronomska opservatorija u Beogradu

About the author

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.