Kultura Srbija

Otvaranje izložbe „Kroz vodu“ sa instalacijom u dvorcu Eđšeg autorke Ivane Živić

U zdanju Eđšeg, Novi Sad, u sredu 12. aprila, u 19 časova biće otvorena samostalna izložba radova beogradske umetnice Ivane Živić koja obuhvata slike pod nazivom „Kroz vodu“ sa instalacijom u prostoru „Bazeni“. Postavku će otvoriti kustos izložbe i projekta „Kulturno nasleđe i savremena umetnost“ istoričarka umetnosti Biljana Jotić, u organizaciji novosadskog Kulturnog centra.

Izložba „Kroz vodu“ je druga u nizu izložbi u okviru projekta Kulturno nasleđe i savremena umetnost u dvorcu Eđšeg, Novi Sad. Idejnu osnovu navedenog projekta predstavlja odnos savremene umetnosti i kulturne baštine sa fokusom na reakciji umetnika na zadati prostor. Način na koji umetnik po pozivu kustosa, svojom intervencijom uobličava prostornu atmosferu i daje specifično značenje trenutku u savremenoj umetnosti, daje proizvod Site specific umetnosti nastao kao jedinstvena relacija kustosa, umetnika i prostora.

“Ivana Živić je svojim dosadašnjim likovnim stvaralaštvom uobličila prepoznatljivu likovnu poetiku, surealističku, proisteklu iz nedifinisanog vremena, između starog i novog, objedinjujući imaginativno vreme i prostor, u koje smešta osobe, svedoke i nosioce osobina savremne realnosti koji se prepuštaju postignutoj atmosferi. Upravo je taj specifičan izbor tema i motiva bio razlog Ivanine umetničke intervencije u dvorcu Ešđeg sa instalacijom i prenošenjem komunikacije sa slika na prostor i posmatrača. Ivaninu izložbu „Kroz vodu“ teorijski je razradila istaknuta istoričarka umetnosti Zorica Atić”, navodi Biljana Jotić.

U predgovoru kataloga Zorica Atić naglašava kako „stvaralački rad Ivane Živić započinje u pojavnom, uočenim prizorom i izdvojenim detaljem, a završava bogatom i nadrealnom likovnom pričom. Besprekorno izvedena ulja na platnu u maniru realizma i starih majstora, suočavaju nas sa uvreženim predstavama o slici i umetnosti, zatim umetnosti i njenoj funkciji, kao i mestom umetnika u društvu i zajednici. Snoliki, nadahnuti i višeznačni, radovi iz ciklusa „Kroz vodu” u fluidnom i preplavljenom svetu današnjice predstavljaju njenu ličnu i umetničku zrelost. … Umetnica kombinovanjem tri motiva kojima gradi prostor slike – vode, raskošnog enterijera i usamljene figure, posmatrača sigurnom rukom vodi u likovnu naraciju koja polazi od vidljive realnosti. Radovi su nastali po fotografijama plivača u bazenu čija su tela izmeštena i postavljena u enterijer potpuno drugačijeg značenja. Služeći se realizmom i višeznačnošću, Ivana Živić postiže začaranu i poetsku atmosferu slike. Likovno putovanje završava se nadrealnim doživljajem pojedinca koji je bez suštinskog oslonca, vazduha i poverenja u budućnost. Apokaliptična dimenzija predstava ublažena je lakoćom i lelujavošću, neprekidnim kretanjem plivača koji, iz sobe u sobu, tragaju za izlazom iz sna u posmodernu stvarnost iz koje ih prati posmatrač“.

About the author

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.