Izložbe Kultura Srbija

Otvaranje izložbe fotografija sa motivima urbanih prostora “Oko umetnika”

Nastavljajući seriju izložbi savremene fotografije sa motivima urbanih prostora, Institut za studije kulture i hrišćanstva organizuje izložbu fotografija “Oko umetnika”. Izložba “Oko umetnika” se otvara danas, 4. septembra, u 19 časova u izložbenom holu Narodne banke Srbije (Nemanjina 17, Beograd). Na izložbi će biti predstavljena dela savremenih fotografa: Ivane Todorović, Tijane Lubure, Jana Valoa, Aleksandra Dedića i Bojana Džodana.

Izložbu će otvoriti prof. dr Zorica Tomić.

Tokom otvaranja izložbe posetioci će biti u prilici da čuju Classico String Quartet koji čine: Margo Ivanović-Režk, Emilija Mladenović, Ena Vaganek i Leontina Martic.

Izložba “Oko umetnika” nastala je iz želje da se publici koja živi i posećuje Beograd i široj kulturnoj javnost predstave skuplture koje predstavljaju inspiraciju za nova umetnička dela – fotografije savremenih fotografa Srbije.

Fotografi su bili pozvani da kroz objektive svojih fotoaparata interpretiraju neka od najznačajnijih skulptura u javnom prostoru na teritoriji Srbije. Medij fotografije je tako postao medij novog gledanja na umetnička ostvarenja prošlosti koja, zajedno sa okruženjem u kom se nalaze, oblikuju naše urbane prostore. Fotografi su mogli bez ograničenja, ponuditi svoje viđenje dela nekih od najznačajnijih skulptorskih dela XX veka koje se nalaze u javnom prostoru na teritoriji Srbije (fokusirajući se, na primer, na svetlost, teksturu, formu, kontekst…).

Skupture koje su bile inspiracija umetnicima su:

Toma Rosandić – Igrali se konji vrani, Skupština Republike Srbije, Beograd
Olga Jančić – Kompozicija, Petrovaradinska tvrđava, Novi Sad
Olga Jevrić – Narodni heroj, park Manjež, Beograd
Sreten Stojanović – Petar Petrović Njegoš, Beograd
Antun Augustinčić – Spomenik oslobodiocima, Niš
Ivan Meštrović – Spomenik neznanom junaku, Avala
Risto Stijović – Sedeći ženski akt, park Manjež, Beograd

Izložba će biti otvorena za posetioce radnim danima do 18. septembra.

BIOGRAFIJE AUTORA

Aleksandar Dedić, rođen u Novom Pazaru, živi u Nišu. Fotografijom se bavi od 1989. Realizovao je jednu samostalnu i više grupnih izložbi. Sarađivao je sa listom Sport.

Bojan Džodan je imao dve samostalne izložbe i učestvovao na više od 20 grupnih izložbi. Predavao fotografiju dve godine u centru za talente Beograd II. Poslednjih nekoliko godina sarađuje sa brojnik kompanijama i organizacijama (USAID, Nordeus, General Electric, Qatar Airways Serbia, Mad Head Games, A Blok, Lenovo, McCANN Belgrade). Izabrane nagrade: 1. mesto 24 Frame 2015, Fotorama pohvala 2014, HIPA finalista 2013, World Photography Organization pohvala 2012, “100 NAJ” po izboru ReFoto magazina 2012. i Fiap bronzana medalja 2010.

Ivana Todorović, slobodni umetnik, rođena u Beogradu. Diplomirala u klasi profesora Čedomira Vasića na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na odseku slikarstvo. Član je ULUS-a. Učesnik je slikarskih i foto kolonija. Osvajala je i značajne foto nagrade. Do sada je realizovala dve samostalne i preko 40 grupnih izložbi u zemlji i regionu.

Jan Valo, rođen u Kisaču, živi u Novom Sadu. Član Fotografskog kluba “Vojvodina” Novi Sad, Foto Saveza Srbije, “Grupe 32” iz Beograda. Fotografa 1. klase FA1 FSS (Foto Saveza Srbije) od maja 2015. – Učesnik međunarodnog takmičenja fotografa “Foto Finiš” u Nišu, “Foto maratona” u Novom Sadu, “24 Kadar” u Novom Sadu, raznih foto safarija i foto radionica. Učesnik grupnih izložbi u Fotografskom klubu Vojvodina kao i izložbi “Grupe 32” iz Beograda, mnogih međunarodnih foto-konkursa kako u Srbiji tako i u inostranstvu i dobitnik mnogobrojnih priznanja i nagrada.

Tijana Lubura, rođena u Sarajevu, živi u Beogradu. Jedna je od osnivača fotografske “Grupe 32” i koordinator izložbi “Čuvari trenutaka”. Fotografijom se bavi iz ljubavi prema umetnosti. Učesnica je 16. grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Sa fotografijama “Slike grada” i “Imanje manastira Kaona” osvojila je 1. mesta na konkursima tokom 2012. godine. Pored objavljivanja fotografija u mnogim štampanim medijima, izdvaja naslovne strane, časopisa “Pravoslavlje” (br. 1086) i knjige “Cum Îndrumăm copilul În viaţa duhovnicească“ – Elizabeth White (izdavačka kuća ” Editura Sophia”).

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Oglašavanje

Oglašavanje

Oglašavanje

Pratite nas na Facebook-u

Oglašavanje