Kultura Srbija

Održana 14. „Noć muzeja”

U više od 40 gradova u Srbiji juće je od 17 časova do jedan sat posle ponoći održana 14. po redu „Noć muzeja”, a zemlja partner je bila Južna Koreja.

(Fotografija: Animiranje – Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić”, 2017; 14. „Noć muzeja”, Srbija)

Posetiocima ove jedinstvene manifestacije bilo je omogućeno da uživaju u bogatim kulturnotradicionalnim programima u narodnim i etnografskim muzejima, galerijama, bibliotekama i drugim institucijama od kulturnog značaja, kao i u posebnim sadržajima osmišljenim samo za ovu noć.

(Fotografija: Doktorova kula u Beogradu, 2017; 14. „Noć muzeja”, Srbija)

Ovogodišnja „Noć muzeja” u Srbiji biće obeležena u sledećim gradovima: Bačkoj Palanci, Beogradu, Čačku, Dimitrovgradu, Jagodini, Kosovskoj Mitrovici, Kragujevcu, Leskovcu, Nišu, Novom Sadu, Senjskom Rudniku, Somboru, Velikom Gradištu… U Beogradu je „Noć muzeja” prvi put održana 2005. godine.

(Fotografija: Vajarstvo – Fakultet likovnih umetnosti (FLU) Univertziteta umetnosti u Beogradu, 2017; 14. „Noć muzeja”, Srbija)

„Programska tema 14. ‚Noći muzeja’ ima za cilj da podstakne sećanje na revolucije prošlog veka, odnosno da podstakne pojedinca da ih se seti u kontekstu novog doba. Ruski umetnički eksperiment, pojava novih pravaca koji će trajno promeniti muziku, film, modu, likovnu i primenjenu umetnost, književnost, pozorište… uz male revolucije naših svakodnevnih života – zauvek su nas promenile”, rekla je osnivač i direktorka manifestacije „Noć muzeja” Ana Petrović.

(Fotografija: Jugoslovenska kinoteka, 2017; 14. „Noć muzeja”, Srbija)

Takođe, u sklopu „Evropske noći muzeja”, čije je sedište u Parizu, biće otvoreno oko tri hiljade muzeja u 120 gradova širom sveta.

(Fotografija: Kuća legata – Petar Lubarda, 2017; 14. „Noć muzeja”, Srbija)

Pogledajte koja mesta posećuju poznati u toku trajanja ove značajne manifestacije:

(Fotografija: Muzej afričke umetnosti, 2017; 14. „Noć muzeja”, Srbija)

U Gradskoj galeriji u Leskovcu od 16. maja do 16. jula 2017. otvorena je izložba „Tajne arheoloških depoa (ulaz je slobodan), kao deo postavke leskovačkog Narodnog muzeja, koji je 2015. godine proglašen za najbolji muzej u Srbiji. Najpoznatije arheološko nalazište ovog područja jeste jedan od najznačajnijih i najvećih vizantijskih gradova u unutrašnjosti BalkanaCaričin Grad (Justiniana Prima).

(Fotografija: Izložba „Tajne arheoloških depoa”, 20. maj 2017, Narodni muzej u Leskovcu)

Pogledajte video-snimak o Caričinom Gradu:

(Fotografija: Rekonstrukcija Caričinog Grada, 2011; „RGZM”, Vladan Zdravković, Narodni muzej u Leskovcu)

A nedavno su objavljena srpska izdanja sledećih knjiga: „Bio jednom jedan dečak” Kita Stjuarta, „Toni Pagoda i njegovi prijatelji” Paola Sorentina, „Fantom iz Opere” Gastona Lerua, „Levijeva tkaonica svile”Miljenka Jergovića, „Pogled ispod obrva”Sare Pinboro, „Uspavaj me” Lejle Slimani i „Svet koji je trebalo da imamo”Elana Mastaia.

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.