Kultura Srbija

Održan program „Šangaj plovi“ – kulturna saradnja Šangaja i Beograda u Domu kulture „Studentski grad“

Sinoć je u punoj sali Doma kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu održan program „Šangaj plovi“ posvećen kulturnoj saradnji grada Šangaja i Beograda.
Poseta delegacije grada Šangaja Beogradu nastavak je projekta „Jedan pojas, jedan put“ koji je predsednik NR Kine Si Đinping (Xi Jinping) započeo u junu ove godine.

U okviru posete Beogradu, gosti iz Šangaja obišli su programske prostore i kompleks Doma kulture „Studentski grad“ i prisustvovali programu u Velikoj sali. Delegaciju iz Kine predvodio je Jin Čen (Yin Chen) zamenik gradonačelnika Šangaja, kao i Li Mančang (Li Manchang) ambasador NR Kine. Programu su prisustvovali Sekretarka za kulturu grada Beograda Ivona Jevtić i Borko Milosavljević, pomoćnik gradonačelnika.

Foto: Jovan Nedeljkov
Foto: Jovan Nedeljkov

Publici se na početku programa obratila Bojana Katalina v.d. direktora Doma kulture „Studentski grad“ koja je poželela dobrodošlicu gostima iz Kine i rekla da je program Prozor Šangaja okupio na stotine beogradskih studenata koji su naučili osnove kineskog jezika, i da se u Biblioteci DKSG čuva se i daje na izdavanje specijalna zbirka knjiga čija je tema Kina sa različitih aspekata.

“Prozor Šangaja je projekat u kome smo rado uzeli učešća i sada već punih sedam godina zajedno sa Društvom Daleki istok organizujemo različite kulturne i obrazovne aktivnosti. Među studentima vlada velika zainteresovanost za učenje kineskog jezika i neki od njih planove za svoju buduću karijeru vezuju za Kinu. To potvrđuje da smo uspešni. Predsednik Društva Daleki Istok Goran Vasiljević i profesorka Marina Pop Cenić najzaslužniji su za uspeh ovog projekta.“ – istakla je Katalina.

Zamenik gradonačelnika Šangaja Jin Čen je rekao da mu je drago da on otvara saradnju Šangaja i Beograda i da je, osim ekonomske i trgovinske saradnje veoma važan segment i razmena kulture dve zemlje. Višegodišnje prijateljstvo i ova razmena imaće višestruke namene u cilju boljeg sutra i Šangaja i Beograda rekao je Jin Čen.

Foto: Jovan Nedeljkov
Foto: Jovan Nedeljkov

Ambasador NR Kine u Beogradu Li Mančang je istakao da je Šangaj trenutno najrazvijeniji grad u Kini i da je kineski cilj prosperitet cele zemlje po ugledu na Šangaj.
“Stanovnici Šangaja su vredni i ozbiljni i imaju važnu misiju u Beogradu u cilju razvijanja što tešnje ekonomske saradnje.“ – rekao je ambasador na srpskom jeziku.

Goran Vasiljević, predsednik Društva Daleki Istok je izjavio kako je ovo jedan od najvažnijih događaja za društvo koje već godinama neguje tradiciju naroda i zemalja sa Dalekog Istoka.

Nakon zvaničnog otvaranja održan je koncert članova Muzičkog konzervatorijuma iz Šangaja koji je izvodio kinesku tradicionalnu muziku dok su studenti polaznici Škole kineskog jezika i kulture u okviru projekta Prozor Šangaja prikazali tradicionalne kineske plesove.

Foto: Jovan Nedeljkov
Foto: Jovan Nedeljkov

Prozor Šangaja

Prozor Šangaja je pokrenula Bilbioteka grada Šangaja sa namerom da kinesku kulturu i istoriju predstavi čitaocima širom sveta, da promoviše kinesku civilizaciju i savremena dostignuća moderne Kine, doniranjem knjiga stranim bibliotekama i institucijama. U saradnji sa Društvom Daleki Istok iz Beograda, koje neguje tradiciju naroda i zemalja Dalekog Istoka i u isto vreme predstavlja tradiciju i kulturu našeg naroda na Dalekom Istoku, 2009. godine otpočela je saradnja sa Bibliotekom Doma kulture „Studentski grad“ u okviru ovog projekta. Pokrenuta je škola kineskog jezika i svakog meseca se održavaju predavanja posvećena Kini. Ove godine upisala se osma generacija studenata koji uče kineski jezik. Prozor Šangaja u Beogradu proglašen je najuspešnijim projektom u celom svetu od nekoliko desetina sličnih. Predsedniku Društva Daleki Istok Goranu Vasiljeviću je uručena nagrada Gold Magnolia Award (Zlatna magnolija) od grada Šangaja.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.