Knjige&Stripovi Kultura Srbija

Očuvajmo i proširimo našu kulturnu tradiciju

Kultura nije poznavanje elementarnih pojmova iz književnosti i umetnosti. Ona nije to što znamo da je „Mona Lizu“ naslikao Leondardo da Vinči, „Za Elizu“ komponovao „gluviLudvig van Betoven, a da se AligijerijevaBožanstvena komedija sastoji izPakla„, „Čistilišta“ i „Raja„. Kultura je ono što su naši preci stvarali za nas, a mi TREBALI da nastavimo njeno očuvanje i proširenje za naše potomke. Kultura je tradicija jednog naroda, njegova lična karta. Ako nema kulture, onda nema ni svedočanstva o postojanju nekog naroda.

Temom o očuvanju kulture, ondosno u prilogu antropologiji kulturne tradicije, u svojoj novoj knjizi „Sudbina srpske duhovnosti„, bavi se prof. dr Željko Simić.

Željko Simić je srpski književnik i novinar koji se u svojim delima zalaže za očuvanje kulturne tradicije. Za ova zalaganja nagrađen je mnogim nagradama, među kojima su:Vukova nagradau oblasti kulture i stvaralaštva (dodeljena 1991), nagradaCar Dušanza doprinos razvoju i negovanju srpske kulture, „Zlatni beočugza trajni doprinos razvoju kulture i stvaralaštva Srbije (dodeljena 2009). Takođe, dobitnik je i prveProsvetine nagradeza doprinos razvoju filozofije, književno-teorijske i estetičke misli (dodeljena 2012).

Primerak ove knjige možete poručiti na www.knjizara.com

 

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.