Očuvajmo i proširimo našu kulturnu tradiciju

0

Kultura nije poznavanje elementarnih pojmova iz književnosti i umetnosti. Ona nije to što znamo da je „Mona Lizu“ naslikao Leondardo da Vinči, „Za Elizu“ komponovao „gluviLudvig van Betoven, a da se AligijerijevaBožanstvena komedija sastoji izPakla„, „Čistilišta“ i „Raja„. Kultura je ono što su naši preci stvarali za nas, a mi TREBALI da nastavimo njeno očuvanje i proširenje za naše potomke. Kultura je tradicija jednog naroda, njegova lična karta. Ako nema kulture, onda nema ni svedočanstva o postojanju nekog naroda.

Temom o očuvanju kulture, ondosno u prilogu antropologiji kulturne tradicije, u svojoj novoj knjizi „Sudbina srpske duhovnosti„, bavi se prof. dr Željko Simić.

Željko Simić je srpski književnik i novinar koji se u svojim delima zalaže za očuvanje kulturne tradicije. Za ova zalaganja nagrađen je mnogim nagradama, među kojima su:Vukova nagradau oblasti kulture i stvaralaštva (dodeljena 1991), nagradaCar Dušanza doprinos razvoju i negovanju srpske kulture, „Zlatni beočugza trajni doprinos razvoju kulture i stvaralaštva Srbije (dodeljena 2009). Takođe, dobitnik je i prveProsvetine nagradeza doprinos razvoju filozofije, književno-teorijske i estetičke misli (dodeljena 2012).

Primerak ove knjige možete poručiti na www.knjizara.com

 

Oglašavanje

O autoru

Avatar

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily Magazine |Kažu da sam umetnik koji vredno usavršava svoje, na vreme prepoznate, talente… ja im verujem. Smatram da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, bez kojih je život besmislen! Počeo sam da se bavim glumom 2001, a novinarstvom 2015. godine, što su danas moje profesije. Završio sam poznatu beogradsku školu glume i novinarsku školu Udruženja novinara Srbije (UNS), čiji sam stalni/redovni član. Takođe, stalni/redovni sam član i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Student.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend