Kultura Srbija

Novi Sad u trci za ,,Evropsku prestonicu kulture 2021.“

– Podržavamo i ohrabrujemo Vašu nameru da postanete Evropska prestonica kulture 2021. godine, i pozivamo Vas da nam u septembru, u Pečuju, prezentujete projekte kojima konkurišete za tu prestižnu titulu – poručio je gradonačelnik Grada Pečuj Žolt Pava, u pismu koje je upitio gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću.

Pečuj koji je bio Evropska prestonica kulture 2010. godine, još uvek od toga uživa pozitivne efekte u oblastima turizma i kulturnog razvoja, navodi u pismu gradonačelnik Pečuja i konstatuje da su dva grada, Novi Sad i Pečuj, veoma slična, da imaju bogato kulturno nasleđe i živu i progresivnu multikulturnu scenu.

– Bilo je zadovoljstvo sarađivati sa Novim Sadom kada se Pečuj pripremao za godinu Evropske prestonice kulture, a konkretan rezultat naše saradnje je Povelja o bratimljenju koju smo potpisali 2009. godine, tako da smo kao partneri startovali na početku naših programa kulturne prestonice Evrope – podseća gradonačelnik Grada Pečuj u pismu novosadskom kolegi. On ističe i fantastične zajedničke kulturne projekte poput Jaz Bridge, koji se, kako kaže, još uvek pamte, i veruje da je kandidatura Novog Sada izuzetna prilika za nastavak i napredak kulturne saradnji između institucija i umetnika.

Gradonačelnik Pečuja Žolt Pava ponudio je i pomoć ljudi iz svog tima koji su radili na njihovoj kandidaturi i, kako kaže, dobro poznaju institucije u celom Dunavskom regionu.

– Nadam se da ću uskoro moći da vas pozdravim kao kulturnu prestonicu Evrope – zaključuje gradonačelnik Grada Pečuj Žolt Pava, na kraju pisma upućenog gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću.

Novi Sad, 16. jul 2015. godine

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.