Kultura Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

NOĆ ZA KOENA U BEOGRADSKOM POLETU

Muzičko-poetsko veče posvećeno Lenardu Koenu, jednom od najznačajnijih i najsvestranijih stvaralaca i vizionara svetske scene održano je u klubu “Polet”, u utorak, 29. novembra. Siniša Stojanović, Matija Jovandić i Jelena Pavlović osmislili su trosatni program u Koenovu čast kojim je predstavljeno njegovo raznovrsno stvaralaštvo kao simbioza stiha i muzike.

_mg_7411

Lenard Koen je umro jedne noći između naših nazdravljanja, dok smo se još uvek svađali oko Nobelove nagrade i toga gde idemo posle fajronta. Moj pijani prijatelj mi je za šankom govorio koliko mrzi ovu godinu i koje su to Koenove pesme koje najviše voli, a neki drugi ljudi su ih 29. novembra u Poletu čitali i pevali dok smo mi ponovo nazdravljali.

Popili smo svo vino koje smo uspeli da pronađemo, a onda smo hodajući ka Poletu zamišljali da smo Koen i da uvek umemo da pronađemo prave reči za kišu, sunce, ptice i more. Zamišljali smo da Koen ide pored nas i govori nam o bluzu, plesu i ljubavi.

_mg_7444

_mg_7539

On je zapravo sve vreme bio za šankom. Pio je špricer i pušio cigare. Kasnije je govorio svoju najlepšu poeziju i pevao svoje najlepše pesme. To je sigurno bio on. Samo što nije tako i izgledao.

_mg_7421-copy

_mg_7447

U Beogradu, u Poletu, Lenard Koen je bio devojka kratke crvene kose što divno priča. Bio je i onaj momak što nas je podsetio da treba da ćutimo kada slušamo poeziju i još jedan što nam je govorio o fajrontu koji tako mnogo i mrzimo i volimo. Koen je bio i devojka koja je pričala o bluzu, skoro bluzu i devojka koja se u pesmi zahvalila za ples. Koen je bio i momak koji nas je poezijom pozivao da uradimo nešto ludo i nešto potpuno pogrešno dok čekamo da se desi čudo…Bilo je u Poletu mnogo ljudi, koji su čudo osetili, pijani od vina, poezije i muzike.

_mg_7552

_mg_7607

Poetski deo večeri obuhvatio je izbor najpoznatijih Koenovih pesama iz dve zbirke prevedene na srpski jezik – “Snaga robova” i “Napredovanje stila”. Poeziju su čitali Siniša Stojanović, Hanna Gadomski, Bojan Marjanović, Nina Veselinović, Aleksandar Todorov, Tijana Banović, Ivan Dabetić, Kruna Petrić, Nikola Milivojević i Teodora Trajić. Usledio je i omaž beogradskih i novosadskih muzičara, a obrade Koenovih pesama odsvirali su Željko Markuš (ex-Kristali, Pacifik), Bojan Milovanović (Splins, Hulje), Ivana Miljković (The End Is Near), Ivan Čkonjević, Boris Malinović (Voda nad vodama), Nikola Krstić (Cave Dogs), Vlada i Matija (ex-Mrcine)…

Sanjam pre neki dan kako sedimo Koen i ja za jednim stolom gde uvek ima nešto da se pije i gde pakla cigara nikad nije prazna. Kaže da će doći ponovo da nam pomogne da pronađemo prave reči za kišu, sunce, ptice i more. Kaže da nije ni otišao, eno ga za šankom, pije špricer i puši cigaru, govori o bluzu, plesu i ljubavi.

preuzeto sa: Zabavište
foto: Tatjana Borak

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.