Izložbe Kultura Srbija

Ne propustite izložbu „Fantastični Šangaj“ u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“!

Manifestacija „Fantastični Šangaj“, posvećena promociji ovog grada, kao i ojačavanju kulturne razmene između Kine i Srbije otvorena je u sredu, 13. juna, i trajaće do 17. juna.

Ceremoniji svečanog otvaranja u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ prisustvovali su:

Dragomir Petronijević, član Gradskog veća u gradu Beogradu,
Ivona Jevtić, sekretar za kulturu grada Beograda,
Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije,
Radmila Adžić, zamenica direktora muzeja Nikola Tesla,
Tjeni Šu, politički i ekonomski savetnik u ambasadi NR Kine u Srbiji,
Ši Gang, drugi sekretar ambasade NR Kine u Srbiji,
Su Rongjuan, zamenica direktora kancelarije za informisanje grada Šangaja i
Čen Danjan, poznata književnica iz Šangaja.

Što se tiče aspekta kulturne razmene između naših zemalja, u okviru svečanog otvaranja održane su dve ceremonije poklanjanja knjiga, što dodatno potvrđuje raznovrsnu kulturnu saradnju između dve zemlje na visokom nivou.

Upravo je na kineskom jeziku izdata objavljena knjiga posvećena naučniku Nikoli Tesli pod nazivom „Teslina biografija“. Ova knjiga je poklonjena Muzeju Nikole Tesle.

Istovremeno, knjiga pod nazivom „Zemlja lovaca na snove – geografsko čitanje Hazarskog rečnika“ književnice Čen Danjan, u kojoj su glavne teme srpska istorija i književnost, doživela je i svoje izdanje na srpskom jeziku. U okviru ceremonije otvaranja, spisateljica je poklonila svoju knjigu najstarijoj knjižari na Balkanu, knjižari „Geca Kon“ izdavačke kuće Prosveta.

Posle ceremonije otvaranja, spisateljica Čen Danjan je održala dijalog na temu „Šangaj i Beograd u očima šangajskog pisca“.

Sinteza različitih formi u prikazivanju imidža grada Šangaja

Prikaz slika, panoramsko utapanje u sadržaj, kao i tehnologija virtuelne stvarnosti su tehnike korišćene u okviru manifestacije „Fantastični Šangaj“, kojima će se u ovih 5 dana posetiocima prestaviti imidž ovog velelepnog grada.

Izložba fotografija u okviru ove manifestacije, koja se održava u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“, obuhvata oko 30 fotografija kineskih i inostranih fotografa i novinara, koje iz različitih uglova prikazuju krajolik i ljude savremenog Šangaja.

U izložbenoj sali, biće ponuđene VR naočare kroz koje će publika moći da uživa u visoko tehnološkom, interaktivnom projektu pod imenom „Let iznad Šangaja“. Ovaj film predstavlja prvi kineski film snimljen VR tehnikom iz vazduha.

Na drugoj lokaciji, u centru Beograda, u pešačkoj zoni Knez Mihailove ulice, odvija se izložba fotografija pod nazivom „Šangaj 360o“ koja će sigurno izazvati simpatije prolaznika zbog svog atraktivnog izgleda. Tim stvaralaca iz Nemačke, koristeći mali helikopter, napravio je fotografije predivnog krajolika obe obale reke Puđiang, povezao ih u jedinstven „Svod Šangaja“ stvorivši trodimenzionalni utisak i tzv. mehanizam valjkastog oblika pod nazivom „Šangaj 360o“. Ovo je potpuno novi snimak šarmantnog šangajskog predela pod nebeskim svodom koji ima za cilj da ljudima iz svih oblasti života Srbije prikaže harizmatičnost Šangaja kao međunarodne metropole.

Kulturni dijalog u cilju boljeg razumevanja oba grada

Dijalog na temu „Šangaj i Beograd u očima šangajskog pisaca“ su vodile spisateljjica Čen Danjan i voditeljka Radio-televizije Srbije Ljiljana Gajović. Istovremeno, u paviljonu „Cvijeta Zuzorić“, odvija se izložba fotografija (njih 16) na temu zapisa i osećanja spisateljice Čen povodom njenog života u Šangaju i Beogradu. Fotografije predstavljaju delikatnu perspektivu kroz koju su opisane impresije spisateljice prema ova dva grada. Delo su čuvene fotografkinje Ding Sjiaoven.

U proteklih četiri-pet godina, spisateljica Čen je posetila Srbiju mnogo puta. Njeno novo delo pod nazivom „Zemlja lovaca na snove“ svojevrsna je priča o Srbiji. Takođe njen film „Gde Sava teče“ urađen u saradnji Srbije i Kine je u intenzivnom procesu snimanja. Kao priznanje njenom doprinosu kulturnoj razmeni Kine i Srbije, Srbija joj je dodelila titulu ambasadorke Turističke organizacije Srbije.

Čen Danjan je rekla: „Šangaj i Beograd, dva miljama udaljena grada, ipak imaju mnogo čudesnih sličnosti. Geografski, oba grada se nalaze na mestu ukrštanja dve reke. Istorijski, oba grada su iskusila napade i sjedinjavanje sa različitim kulturama, ali zato način na koji su prihvatali strane kulture nije bio isti. Na osnovu svega toga razvili su svoj jedinstveni urbani temperament. Ovo je jedna veoma zanimljiva tema.“

Zaključak prve interakcije između prijateljskih gradova

„Fantastični Šangaj“ predstavlja manifestaciju koja uključuje niz aktivnosti i dešavanja, u organizaciji Kancelarije za informisanje grada Šangaja. Njena glavna svrha je da promoviše i prikaže imidž grada Šangaja. Ova manifestacija u Beogradu ima posebnu priliku i namenu. Srbija je u okviru inicijative „Put svile“ veoma važan partner Republici Kini. Nedavno, tačnije 21. maja 2018, Šangaj i Beograd su postali i zvanično gradovi pobratimi.

Manifestacija „Fantastični Šangaj“, pored Kancelarije za informisanje grada Šangaja, takođe je dobila i punu podršku Kancelarije za spoljne poslove grada Šangaja, Asocijacije za prijateljstvo sa stranim zemljama grada Šangaja i Biblioteke grada Šangaja.

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.