Kultura Srbija

Nakon velikog prošlogodišnjeg koncerta Divanhana se vraća u Beograd

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da će u utorak, 16. maja, u 20.30h, u Art biokopu Zadužbine Ilije M. Kolarca, biti premijerno prikazan dokumentarni film „Zukva“ o sevdah sastavu Divanhana i njihovoj istoimenoj koncertnoj turneji, u produkciji Aljazeera Balkans. Tom prilikom biće prisutni i članovi sastava.

Nakon velikog koncerta u Beogradu na Kolarcu, marta 2016. godine, sastav Divanhana je obišao Evropu, svirajući sevdah i šireći zvuke Balkana van regiona. Dokumentarni film „Zukva“ donosi nam priču o tom putovanju.

Početkom 2016. godine bosanskohercegovački sevdah bend Divanhana kreće na svoju koncertnu turneju Zukva, nazvanu po istoimenom trećem diskografskom ostvarenju pomenutog benda.

Crpeći inspiraciju upravo iz zukve, autohtone vrste kisele jabuke, kao svojevrsnog simbola historijske i kulturne baštine Bosne i Hercegovine, započinju svoje putovanje zemljama Balkana i Evrope.

Nošeni sevdahom na svom krivudavom putu susretali su ozarena lica različitih tradicija i kultura, te kalemili svoj muzički izražaj njihovom bisernom unikatnošću, donoseći priče sa istraživačima tradicije, ljudima iz struke, na sceni i iza kulisa. Priče, sa naizgled sasvim običnim ljudima, isprepletene su u mrežu koja je svoje niti satkala u etnomuzikološko i etnografsko dokumentarno filmsko ostvarenje.

©Arnautovic Izedin – Izedin.ch

About the author

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.