Kultura Srbija

Nacionalna fondacija za igru pokreće svoju trupu za mlade i profesionalne igrače

Nacionalna fondacija za igru pokreće svoju trupu za mlade i profesionalne igrače, koji će uskoro početi sa radom na realizaciji originalnih koreografskih postavki. U produkciji Nacionalne fondacije za igru, zahvaljujući podršci Grada Beograda i Ministarstva kulture Republike Srbije, u planu je predstava „Stranac“ po motivima istoimenog Kamijevog dela, u koreografiji istaknutog mladog umetnika Miloša Isailovića. Dramaturg je Ivana Ivković, autor originalne muzike Draško Adžić, a igraće: Dejan Kolarov, Nika Lilek, Jure Masten, Tamara Pjević, Takač Laček, Anja Morder Dorfer i Jana Milenković. Prva izvođenja ovog celovečernjeg komada na programu su nekoliko inostranih festivala tokom leta, dok će beogradska publika moći da ga pogleda krajem novembra.

Gotovo istovremeno (15. juna), mlada trupa Nacionalne fondacije za igru počinje saradnju sa poznatim hrvatskim koreografom Stašom Zurovcem. Postavku za sedam igračica, ovaj plesni autor posebno priprema za učenice koje ove i naredne godine završavaju Baletsku školu Nacionalne fondacije za igru u Beogradu. Kao svojevrsni most između znanja stečenih kroz odrastanje sa izuzetnim pedagozima i umetničkog sazrevanja kroz susret sa različitim koreografskim zadacima, zamisao je da ova plesna kompanija ponudi mladim igračima prvi profesionalni angažman. Pored dragocenog iskustva koje nudi otkrivanje zanimljivih savremenih koreografskih rukopisa, za ove mlade igrače od izuzetnog je značaja mogućnost nastupanja na profesionalnim scenama u zemlji i regionu, kao i sticanje odgovarajućeg kvaliteta potrebnog za dalju karijeru ili rad u inostranim profesionalnim trupama. Kompanija će svoje delovanje vezati za Beogradski festival igre i slične evropske trupe i institucije, a otvorena je prvenstveno za mlade profesionalne baletske igrače, od 16 do 23 godine starosti.

paolo

Koreograf Staša Zurovac, našoj publici posebno poznat po kreaciji kultnog beogradskog baleta „Ko to tamo peva“, uradiće komad od 26 minita, dok će drugi deo večeri pripremiti njegov italijanski kolega Paolo Manđola. Ovaj umetnik nam se nedavno predstavio na 13. Beogradskom festivalu igre, postavkom za Balet Rima. Premijera radova Zurovca i Manđole, sa igračima koji tek započinju svoju umetničku karijeru, očekuje se na jesen u Beogradu.

Inače, prva audicija za školsku 2016/2017. godinu za prijem u pripremna (od 4-8 godina starosti) i profesionalna (od 8 do 16 godina starosti) odeljenja Baletske škole Nacionalne fondacije za igru planirana je za 4. jun, sa početkom u 17h. Audiciju će voditi baletski pedagozi NFI i baletski igrač i koreograf Paolo Manđola (dipl Akademija Teatra milanske Skale). Sve informacije dostupne su putem telefona 060 35 00 505 i 060 35 00 509, ili u prostorijama Fondacije, u Kolarčevoj broj 3, I i II sprat.

About the author

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.