Kultura Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Srbija

Na današnji dan rođen je Ivo Andrić

Jedna od najznačajnijih figura u srpskoj književnosti i jedini nobelovac sa ovih prostora Ivo Andrić rođen je 9.oktobra 1892.godine u Dolcu, nedaleko od Travnika sticajem okolnosti, dok mu je majka boravila u gostima kod rodbine. Andrićevi roditelji bili su Sarajlije. Kada mu je otac umro 1894.godine od tuberkoloze, majka ga je odvela sestre svoga muža u Višegrad, koja je bila udata za austrijskog žandarmerijskog narednika sa kojim nije imala dece. Njih dvoje su ga prihvatili i brinuli se u njemu u svojoj kući na obali Drine, koja se nalazila u neposrednoj blizini ćuprije Mehmedpaše Sokolovića.

Ivo Andrić je u Višegradu išao u osnovnu školu. Nakon  toga, u jesen 1903.godine upisao je Veliku gimnaziju u Sarajevu, najstariju bosansko-hercegovačku srednju školu. Prema dokumentima, Andrić je rođen u katoličkoj porodici kao Hrvat, ali se na upisnici za Univerzitet u Krakovu izjasnio kao Srbin. Književnost je studirao u Zagrebu, Beču, Krakovu i Gracu.  Njegova prva pesma bila je objavljena u časopisu ‘‘Bosanska vila“.

Nakon izbijanja Prvog svetskog rata bio je uhapšen, jer se družio sa članovima ‘‘Mlade Bosne ’’, organizacije koja je bila odgovorna za ubistvo austrougarskog prestolonaslednika i proveo je neko vreme u zatvoru, gde je padao u depresiju, razmišljao čak i o samoubistvu, pa je iz takvih misli nastao njegov čuveni ‘‘Ex ponto’’.
Andrićeva diplomatska karijera krenula je po izlasku iz zatvora i završetka rata veoma uspešno.

Kada je počeo Drugi svetski rat, Ivo se povukao u svoj stan u Beogradu i nije želeo da izlazi u javnost, niti da objavljuje radove. Tada su i nastala njegova tri velika romana ‘‘Na Drini Ćuprija’’, ‘‘Gospođica’’ i ‘‘Travnička hronika’’, koji su objavljeni nakon rata.

Tokom pedesetih godina postao je član Komunističke partije i oženio se kostimografkinjom Milicom Babić- Jovanović, kojoj je posvetio knjigu ‘‘Jelena, žene koje nema’’.
Najzad, 1961.godine Ivo Andrić je dobio Nobelovu nagradu za književnost.
Nakon što je oboleo od teškog poremećaja moždanog krvotoka, Ivo Andrić je umro 13.marta 1975.godine.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.