Muzika Bosna i Hercegovina Hrvatska Srbija

Zbog ovog čoveka je 10.000 ljudi u centru Beograda skandiralo Sarajevu samo osam meseci od kraja rata!

Malo koji grad u bivšoj Jugoslaviji je uspeo da iznedri toliko kretivnih, inovativnih i jedinstvenih pojava, naročito tokom osamdesetih, kao što je to moglo Sarajevo. Od početka rata, aprila 1992-e, pa do danas, ovaj grad nije uspeo da povrati poznati “duh Sarajeva”, ali je i danas zbog sećanja na neka druga, sasvim sigurno lepša vremena, jedna od najtraženijih turističkoh destinacija od Vardara, pa do Triglava. I to ne samo za one nostalgične, već sve češće i za one koji nisu ni bili rođeni pre kraja građanskog rata u Jugoslaviji.

Sukob između Srba, Muslimana i Hrvata doveo je i do sukoba ili razlaza među nekada najbližim prijateljima i saradnicima, pa nije bila retka situacija da iz istog tima – Muslimani ostaju u Sarajevu, Hrvati odlaze u Zagreb, a Srbi u Beograd. Najpoznatiji primer za ovo je svakako jedna od tri najpopularnije sarajevske grupe svih vremena – Zabranjeno pušenje. Sejo Sekson je nastavio da i tokom rata stvara u Sarajevu dok je Nele Karajlić, kako je to sam Sekson posvedočio, odlučio da se iseli zbog svog tek rođenog deteta.

Od 1995-e do 1998-e su postojala dva “Zabranjena pušenja” – Sejino u Sarajevu (ili Zagrebu) i Neletovo u Beogradu. I dok je ono prvo do današnjih dana bilo aktivno, beogradsko “Pušenje” je izdalo samo jedan novi album – “Ja nisam odavle” iz 1997-e. Nekoliko meseci pre izlaska, na stadionu “Tašmajdan”, nova verzija “Pušenja”, ona istočna, vođena Neleom Karajlićem, održala je spektakularni koncert. Prilikom izvođenja pesme “Nedjelja kad je otišo Hase” publika je reagovala drugačije nego što bi mogli da očekuju i najveći optimisti.

Nakon ovog koncerta, Nele Karajlić je samo još jednom, godinu dana kasnije, u Beogradu izveo koncert sa starim hitovima, dok se onda okrenuo drugačijoj muzici.

Ove godine na Beer Festu publika će po prvi put posle dvadeset i jedne godine uživati u energiji Karajlića i muzici koju je stvarao prethodnih trideset i pet godina, a dokaz za to je bio i mini koncert održan na Mundijalskom trgu pred utakmicu sa Švajcarcima. Pa sad… “Švajcarci”…

About the author

Avatar

Filip Ugrenović

Pola Dilan Dog, pola Gručo. Kada pišem, mislim da sam Marti Misterija.
Kada ne pišem, govorim glasno. Stav, osmeh i smeh.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.