Muzika Srbija

Zašto se grupa „Crvena jabuka“ zove baš tako?

„Crvena jabuka“ je nastala u Sarajevu sredinom osamdesetih. Za trideset godina postojanja promenila je više žanrova, ali je najčešće stvarala pop balade tipične za predstavnike „sarajevske škole“. No, za razliku od nekih drugih grupa iz ovog grada, mnogi „Jabuku“ smatraju za malo bezobrazniju verziju bosanskog popa. Trenutni članovi benda su Žera, Cunja, Krešo i Gonz.

Crvena jabukaPrvi album je objavljen 1986. godine i odmah je postigao veliki uspeh širom tadašnje Jugoslavije. Usledila je velika turneja, kako je to obično bivalo u to vreme. Prilikom odlaska na koncert u Mostaru, dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj su nastradali Dražen Ričl Zijo i Aljoša Buha, osnivači grupe. Nakon jedne godine pauze, objavljen je album „Za sve ove godine“, koji je bio posvećen tragično nastradalim članovima. Novi pevač postao je Žera, dotadašnji klavijaturista ovog sastava. Objavili su još dvanaest studijskih albuma, kao i nekoliko kompilacija i live izdanja.

Znate li kako je „Crvena jabuka“ dobila ime? 

Jedan od najpoznatijih domaćih rok kritičara i autor „Ex YU rock enciklopedije“ Petar Janjatović smatra da je grupa u početku stvarala pod velikim uticajem Bitlsa. „Odlučili su da se zovu Jabuka jer su Bitlsi imali svoju čuvenu diskografsku kuću Apple. Ne znam koliko je ta priča tačna, ali i te kako ima smisla i jako mi se dopada“, rekao je on. Što se tiče prideva crvena, Janjatović objašnjava: „Navodno su, kad su već postojali Bijelo dugme i Plavi orkestar, odlučili da budu crveni pošto je to bila treća boja na jugoslovenskoj zastavi i pošto bi tako tu zastavu kompletirali.“

„Crvena jabuka“ će trideset godina postojanja proslaviti u beogradskom Sava Centru 12. novembra, a cene ulaznica su 1500, 1700 i 1900 dinara.

crvena_jabuka

About the author

Avatar

Filip Ugrenović

Pola Dilan Dog, pola Gručo. Kada pišem, mislim da sam Marti Misterija.
Kada ne pišem, govorim glasno. Stav, osmeh i smeh.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.