Xavier De Maistre nastupa sa Beogradskom filharmonijom na Kolarcu

0

Nakon uspešnog nastupa sa Beogradskom filharmonijom pre par godina, francuski harfista Xavier de Maistre ponovo će gostovati u Beogradu i održati  dva koncerta 8. i 9. februara (Kolarac, 20h).Pod dirigentskom palicom nekadašnjeg šefa-dirigenta Uroša Lajovica, de Maistre će zajedno sa orkestrom Filharmonije izvesti izuzetno popularan “Koncert Aranhuez” Rodriga.

Posle nastupa, Xavier de Maistre će se družiti sa publikom i potpisivaće diskove u holu Kolarčeve zadužbine.Biće to prilika da ljubitelji klasične muzike nabave i njegov aktuelni album, « Serenata Española «

Muzičko putovanje po Iberijskom poluostrvu za dvoje:

Na svom novom albumu francuski harfista Xavier de Maistre udružio je snage sa legendarnom umetnicom na kastanjetama  Lucero Tena!

Xavier de Maistre spada u one internacionalno priznate muzičare koji iznova uspevaju da redefinišu mogućnost intrumenta koga sviraju. Na svojim albumima  on se nije ustručavao da svojom harfom dočara radove poznatih savremenika poput Toshio Hosokawa, ali i neprevaziđenih klasika poput Smetane, Mozarta i španskog kompozitora Rodriga.

Najnoviji, šesti po redu album Xaviera de Maistrea, fokusira se na Španiju i na dela originalno napisana za gitaru, klavir i čitav orkestar. Serenata Española (Sony Classical ) donosi aranžirane kompozicije vodećih španskih kompozitora – Antonio Soler, Isaac Albéniz i Enrique Granados. Ali ovo izdanje ne sadrži samo izvanredan solo rad na harfi, već i vatrene duete sa legendarnom meksičko-španskom plesačicom flamenka-Lucero Tena.

Upravo je spoj harfe i kastanjeta  dobitna kombinacija koju još niste čuli. Ovo dvoje umetnika prvi put su se sreli nakon koncerta koga je Xavier de Maistre održao 2015.godine u Madridu. Francuski umetnik na harfi bio je opčinjen ličnošću španske muzičke ambasadorke, virtuoznom izvođačicom koja je nastupala sa takvim muzičkim veličinama kakav je dirigent Rafael Frühbeck de Burgos ali operski superstar  Plácido Domingo. Kako je Xavier de Maistre kasnije prokomentarisao: “ Lucero Tena predstavlja Španiju u svoj njenoj temperamentnosti,  jedinstvenosti, veličini, melanholiji i energiji”.

Upravo je to bio razlog koji je ovo dvoje umetnika spojio na sceni gde su  koncertnim nastupom  izneli zajedničko muzičko izdanje koje ilustruje i prikazuje u svoj svojoj šarolikosti tri veka španske klasične muzike.

Redsoled pesama na albumu: Serenata española

 1. Andaluza: No. 5 from Danzas españolas (Enrique Granados)
 2. Asturias (Leyenda): No. 5 from Suite española No. 1 op. 47 (Isaac Albeniz)
 3. Torre Bermeja (Serenata) No. 12 from 12 piezas características op. 92 (Isaac Albeniz)
 4. Granada (Serenata): No. 1 from Suite española No. 1 op. 47 (Isaac Albeniz)
 5. Zaragoza (Capricho) No. 1 from Suite española No. 2 op. 97 (Isaac Albeniz)
 6. Mallorca (Barcarola) op. 202 (Isaac Albeniz)
 7. Sonata in D major (Antonio Soler)
 8. Serenata española: No. 2 from Impresiones de España (Joaquin Malats)
 9. Viejo Zortzico (Jesús Guridi Bidaola)
 10. Sonata in D major (Mateo Albéniz)
 11. El viejo castello moro: No. 5 from Cuentos y fantasías (Eduardo Lopez Chavarri)
 12. Danza española No. 1: from La vida breve (Manuel de Falla)
 13. Recuerdos de la Alhambra (Francisco Tárrega)
 14. Intermedio : No. 4 from La boda de Luis Alonso (Gerónimo Giménez)

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Krenuo sa sportom, prešao na turizam, završio na internetima. Analogno dete u digitalnom svetu. Ne voli nepravdu. Kolumnista.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend