Muzika

„Wolfmother”: Bend koji je spasao hard rok muziku

Krajem 90-ih godina prošlog veka svetska muzička scena bila je u potpunosti porobljena od strane tadašnjih aktuelnih žanrova – koji su diktirali trendove i ono što će biti „slušano i popularno”.

Usponom elektronske muzike, način razmišljanja se nastavio i u prvih par godina novog milenijuma, što je ograničavalo bilo kakvu individualnu muzičku slobodu i kreativnost. U toku leta 2003. godine pokrenut je novi talas debitanskih izdanja koji jednim mahom vraćaju klasični rok žanr na veliku scenu. Bendovi poput „The Darkness”, „Jet”, „Kings of Leon” i mnogi drugi pridodaju svež impuls rok muzici, koja je u tom trenutku počela da se oslanja na starije izvođače, koji su svoje vrhunce imali dve decenije ranije.

Na talasima uspeha novih bendova, samo godinu dana kasnije, 2004, jedan nepoznati australijski trio pod imenom „Wolfmother” objavljuje svoje prvo promo EP izdanje. I pored toga što je EP imao samo četiri numere sa veoma upitnom produkcijom, sadržao je u sebi novopečenu energiju i sirovu snagu, koje su uspele da skrenu pažnju i lokalne publike i producentskih kuća. Posle nešto dužih pregovora i angažovanja iskusnog producenta, krajem 2005. godine istoimeno izdanje „Wolfmother” ugledalo je svetlost dana.

Sačinjen od mnogobrojnih uticaja klasičnog hevi rok žanra iz 1970-ih godina, album je preovladavao unikatnim, svežim i inspirativnim rifovima i melodijama koje su mnogi rok fanovi dugo iščekivali. Stvarajući uspešnu simbiozu vokala inspirisanih „Led Zeppelin-om”, snažnih žestokih rifova poput „Black Sabbath”, gromoglasnih progresivnih struktura na klavijaturama nalik „Deep Purple” i psihodeličnim pseudofilozofskim tekstovima kao omaž „The Doors”, „Wolfmother” su uspeli u onome što mnogima nije pošlo za rukom – da ispišu deo rok istorije svojim debitantskim izdanjem.

Po mišljenju mnogih, naredne dve godine, to jest sve do kraja 2007, predstavljale su najuspešniji period i „zlatno doba” tada mladog australijskog tria koji su činili pevač i gitarista Andrew Stockdale, basista i klavijaturista Chris Ross i bubnjar Myles Heskett.

U toku 2006. godine i neprestanih turneja, sastav se probija na vrh top-lista sa čak tri numere sa pomenutog debi albuma. Možda najizraženija i najupečatljivija numera je bila „Joker And The Thief”, koja se našla tada na mnogobrojnim filmskim saundtrekovima, među kojima je bio tada vrlo popularan amaterski film „Jackass 2”. Novembra iste godine, na poziv i preporuku gitariste Džimija Pejdža, ceo sastav imao je čast da bude izvođač jedne „Led Zeppelin” numere u toku ceremonije prijema čuvenog benda u „Britansku rok kuću slavnih”. Vrhunac uspešnog perioda „Wolfmother-a” dogodio se 2007 – u toku godišnje dodele Nagrade „Grammy”, kada je ovaj bend osvjio nagradu u kategoriji za najbolju hard rok pesmu i izvođača (za pesmu „Woman“).

Nakon ogromnog internacionalnog uspeha i pojačanog pritiska, usledio je šok i raspad. C. Ross i M. Heckett napuštaju bend usled nesuglasica sa A. Stockdale-om, koji ostaje jedini originalni član i frontmen ovog sastava. Stockdale odlučuje da situaciju reši „po kratkom postupku” i „preuzme stvari u svoje ruke”. Formirajući kompletnu novu postavu „Wolfmother-a”, 2009. godine bend objavljuje maestralno izdanje „Cosmic Egg”, koje do dan-danas stoji „rame uz rame” sa prethodnikom.

Ubrzanom promocijom, kvalitetom albuma i velikim brojem koncerata bend uspeva da povrati uzdrmanu reputaciju i nastavi uspešnu profesionalnu karijeru.

U poslednjih osam godina, sastav predvođen Stockdale-om imao je mnogo uspona i padova. Među njima su stalne promene članova, njegovi slabo prihvaćeni solo albumi „Keep Moving” (2012) i „Slipstream” (2018), loše produciran „garažni” album „New Crown”, ali i komercijalno uspešniji povratnički album iz 2016. godine „Victorious”.

Budućnost „Wolfmother-a”, kao benda, je neizvesna. Međutim, nasleđe i revitalizacija koju su stvorili za nekada moćan muzički žanr ostaće zauvek upamćena.

Autor: Igor Gruden/Lektorisao: Nikola Stojanović

(Fotografije: „Wolfmother-a”; © Wikimedia)

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.