Muzika Srbija

„Whitesnake”: Džentlmeni žestokog zvuka

Krajem 70-ih godina prošlog veka, svetska muzička scena, posebno u Velikoj Britaniji, doživela je veliki zaokret i promenu. Rok bendovi i muzičari koji su harali od kraja 1960-ih odjednom postaju „prevaziđeni žanr” i krajnje nepoželjni, kao muzički izbor publike koja je u tom trenutku bila u svojim tinejdžerskim godinama.

Raskol između tadašnjih divova rok muzike i omladine najviše se osetio u Velikoj Britaniji, gde je nastupila najveća ekonomska kriza i recesija posle Drugog svetskog rata. Samim time, nastalo je „sistemsko rešenje” da se nezadovoljnoj omladini priušti ulični pank kao alternativa aktuelnim britanskim rok izvođačima, koji su u tom trenutku postizali zavidne uspehe na severnoameričkom kontinentu.

U jeku pomenutog sunovrata rok muzike kao dominantnog muzičkog pravca i forsiranja „jeftinijih” žanrova zarad kontrole, iz pepela jednog od najvećih, najuticajnijih i najbitnijih britanskih rok bendova „Deep Purple” rađa se nekolicina novih bendova, među kojima će se istaći jedno konkretno ime. Da uzmemo u obzir da su u toku 1976. godine nastali „Rainbow” i „Ian Gillan Band” – od tada već bivših članova grupe „Deep Purple”, koja je i dalje formalno postojala, jedan sastav će nastati dve godine kasnije bez ikakvih očekivanja i nadanja.

Nakon kratke solo avanture u vidu dva albuma, 1978, tada već uveliko bivši pevač „Deep Purple” Dejvid Kaverdejl osniva novi bend slatkorečivog naziva „Whitesnake”. Iako je novonastali sastav bio sačinjen od već iskusnih muzičara, među kojima se za snimanje prvog albuma „Trouble” našao i nekadašnji „Deep Purple” saborac Džon Lord, Kaverdejl uspeva da u teškoj medijskoj, muzičkoj i tržišnoj situaciji pokrene i promoviše klasičniji format rok muzike sa ogromnim uticajem i primesama bluza, nalik nekadašnjim velikanima s početka decenije poput bendova „Free” i „Ten Years After”.

Nakon pomalo turbulentnog i skromnog početka, „Whitesnake” uspeva da izgradi svoj individualni muzički pečat, koji je krunisan, sada već istorijskom trilogijom albuma: „Lovehunter” (1979), „Ready an’ Willing” (1980) i „Come an’ Get It” (1981). U toku pomenutog perioda je i nastala „Classic Snake”, posle priključenja još jednog bivšeg perplovcaIjana Pejsa krajem 1979. godine.

I pored ogromnog uspeha na ostrvu i u zapadnoevropskim zemljama, bend nikako nije uspevao da dopre do severnoameričke publike, te da na taj nalin ostvari platinumski nivo prodaje albuma. Krajem 1982. klasična postava snima album „Saints & Sinners”, nakon čega nastaje krizni period i drastičnije promene u sastavu. Gitarista Berni Marsden, koji je dotad bio prisutan na svakom albumu, odlazi i osniva sastav „Alaska”, dok se Ijan Pejs i basista Nil Mari pridružuju stvaranju istorije u sklopu benda Garija Mura. Novi članovi postaju gitarista Mel Gali, basista Kolin Hodžkinson i već legendarni bubnjar Kozi Pauel.

Dejvid tada koristi svežu krv kako bi snimio album koji bi bio primamljiv specifičnom američkom auditorijumu. Rezulat takvog pristupa bilo je kvalitetno izdanje provokativnog naziva „Slide It In” (1984). Nažalost, promene članova benda nisu prestajale, po čemu će Kaverdejl uvek ostati upamćen. Posle odlaska Džona Lorda, koji se priključio reoformljenom „Deep Purple-u”, grupu napušta i najbtiniji član – gitarista Miki Mudi (koga zamenjuje Džon Sajks), kao i Kozi Pauel. Kako bi sačuvao svoju karijeru i bend, Dejvid sa okrnjenom postavom 1985. snima album, koji će zbog određenih problema ugledati svetlost dana tek dve godine kasnije.

Godina 1987. ostaće upamćena kao glavna prekretnica za globalnu popularnost „Whitesnake-a”. Da bi iskoristio tadašnje muzičke trendove koji su dominirali putem američke muzičke televizije „MTV”, Kaverdejl menja kompletnu postavu, pa nove članove prilagođava kriterijumima vizuelnog aspekta kod snimanja spotova s kraja 80-ih godina prošlog veka. Zahvaljujući kitnjastim kostimima i nastupu u njihovim veoma popularnim video-snimciima i ogromnom platinumskom uspehu albuma „Whitesnake”, prepunog hit singlovima poput „Still of the Night” i nove verzije „Here I Go Again”, Dejvid uspeva da ostavi neizbrisiv trag u istoriji rok muzike.

Ovaj uspešni period nije dugo potrajao, pa je 1991. na vrhuncu grandža, novog muzičkog žanra, bend bio prvi put zvanično raspušten. Narednih deset godina, Kaverdejl se posvećuje obnavljanju svoje solo karijere, uz nekoliko objavljenih izdanja među kojima je zaboravljeno remek-delo sa Džimijem Pejdžom iz 1993. godine.

Početkom ovog veka, tačnije 2003, nastaje nov i moderan „Whitesnake” sa podmlađenim i veoma ambicioznim članovima, koji tada unose novi duh i život renomiranom sastavu. Iako „migracije” članova nisu prestajale, „Whitesnake” već 16. godina od trenutka reformacije vredno stvara novu muziku, uz konstatne svetske turneje.

Tako će ovaj sastav, u sklopu turneje za promociju novog albuma „Flesh & Blood”, po peti put nastupiti u našoj zemlji. Na istom mestu gde su prvi put nastupali pred oduševljenom beogradskom publikom, a pred kojom su izveli nezaobravni performans, „Whitesnake” će se na stadionu „Tašmajdan” pojaviti i 27. juna 2019. Posetioce, kao i uvek, može da očekuje izvanredan spektakl i nepresušni izvor energije koji poseduju ovi večiti mladići!

Autorka: Igor Gruden/Lektorisao: Nikola Stojanović

(Fotografije: „Whitesnake”; © Whitesnake)

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.