Muzika Srbija

Viktorija, Kerber, Balašević. . . Ove legendarne domaće pesme su – plagijati!

Još šezdesetih godina mnogi domaći pevači su obrađivali italijanske pesme ili francuske šansone. Ipak, redovno su potpisivali autore originalne muzike. Tokom osamdesetih se ustalio trend obrađivanja stranih pesama, ali bez navođenja autora. Tada smo i po prvi put mogli da čujemo za „plagijate“ u domaćoj muzici. Iako se ova pojava mahom vezuje za folk pesme, poprilično često je srećemo i u rokenrolu i pop muzici.

Copy / Paste
Copy / Paste

VIKTORIJA – RAT I MIR
Jedno od pravila na Evroviziji koje se nikada nije menjalo je – pesma koja predstavlja zemlju učesnicu mora biti originalna i specijalno snimljena za potrebe tog takmičenja. Na našoj Jugoviziji se, ipak, desio peh. Bane Jelić je potpisao jedan od najvećih Viktorijinih hitova iako je pesma snimljena dve godine ranije. Viktorija je kasnije snimila i duetsku verziju ove pesme, sa Kikijem Lesendrićem.

KERBER – MAMA, TATA
„Kerber“ svakakovaži za jedan od domaćih bendova sa najboljom energijom na sceni, kao i za bend koji je napravio neverovatno moćne rok pesme. Ipak, pored svih njih, našla se i jedna napravljena nešto ranije.

TONI MONTANO – 10 GODINA
Verovatno najpoznatija obrada sa ove liste. U početku je smatrana velikim hitom koji je napravio sam Velibor Miljković (Toni Montano), međutim, ubrzo se saznala istina.

ĐORĐE BALAŠEVIĆ – BOŽA ZVANI PUB
Verujem da je i vama, baš kao i meni kada sam saznao, ovo veliki šok. Na albumu „Pub“ kao autor muzike za ovu pesmu je potpisan sam Balašević. Ipak… Ma, poslušajte sami.

BIJELO DUGME – PADAJU ZVIJEZDE
Gorana Bregovića često povezuju sa plagiranjem muzike. Nekada sa razlogom, a nekada ne. Ako ste čuli (a sigurni smo da jeste) pesmu „Padaju zvijezde“, verujemo da čujete da ovoga puta razlog postoji.

DINO MERLIN – MJESEČINA
Dino se potpisao kao autor ove pesme. Što se tiče teksta, poprilično smo sigurni da je njegov. Mada, muzika verovatno nije. 

DIVLJE JAGODE – MARIJA
Ono što je Brega za „Dugmiće“, Sead Lipovača je za „Divlje jagode“. Autor najvećeg broja pesama, jelte. Ipak, jednom prilikom se Sead potpisao kao autor, iako je pesmu napravio neko drugi.

TIFA I MAKADAM – EVO IMA GODINA
Ova pesma je u onoj kategoriji „polunarodnjak“. No, Tifa je važio i važiće za rokera. „Evo ima godina“ je zvanično premijeru imala na „Sunčanim skalama“ gde važe ista ona pravila kao na Evroviziji. Neko je, doduše, ta pravila prekršio.

About the author

Avatar

Filip Ugrenović

Pola Dilan Dog, pola Gručo. Kada pišem, mislim da sam Marti Misterija.
Kada ne pišem, govorim glasno. Stav, osmeh i smeh.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.