Muzika

„The Struts”: Vizionarske primadone

U toku prve polovine 70-ih godina prošlog veka na Britanskim ostrvima nastao je popularni podžanr rok muzike intrigantnog naziva glam rok.

Zbog svog upečatljivog vizuelnog nastupa prepunog kitnjastih kostima, frizura i kreativno osmišljene šminke, glam rokeri su privlačili pažnju ljudi oko sebe na prvi pogled. Na sreću svih tadašnjih „glamera”, slavu nisu sticali samo zbog vizuelnog efekta, već i zbog talenta da stvore novi muzički pravac, koji je obilovao kvalitetnim, pevljivim i komercijalnim numerama. Novi muzički pravac, kao takav, za veoma kratko vreme stekao je mnogobrojne fanove na Britanskim ostrvima, ali i u Holandiji, Nemačkoj i bivšoj Jugoslaviji.

I pored rasprostranjenosti na teritoriji starog kontinenta, ova muzička grupa nije stekla značajniji uspeh na prostoru Severne Amerike, tadašnjem najvećem muzičkom tržištu. Pored mnogobrojnih faktora neuspeha, između ostalog i na teritoriji SAD, na kojem su dominirali hevi i progresivni rok, glam rok je zvanično prestao da postoji polovinom sedme decenije 21. veka.

Nakon više od četiri decenije bezuspešnih pokušaja oživljavanja nekada popularnog rok podžanra, pojavljuje se jedan muzički sastav koji je, po svemu sudeći, najzad uspeo da sklopi sve neophodne fragmente kako bi rekreirao glem rok za publiku 21. veka.

U toku 2014. godine, iz engleskog gradića Darbi proizilazi mladi perspektivni bend „The Struts”, koji objavljuje svoje istoimeno debitantsko izdanje. Kao što je poznato – da je svaki početak težak, tako je bilo i za mladi kvartet, čije debi izdanje nije uspelo da privuče preveliku pažnju publike i pored pozitivnih novinarskih kritika. Nastavljajući grčevito da se probijaju na prenatrpanom tržištu, „The Struts” su konačno prošle godine, za samo nekoliko meseci, uspeli da ostvare uspeh za koji je drugima trebalo nekoliko godina.

Singl „Body Talks” objavili su u julu 2018, kao deo promocije i najave drugog albuma, i upravo je ta numera bila prvoklasni reprezent magične formule za kojom traga svaki dečački bend na početku karijere. Kombinujući lepršav i jednostavan pristup nekadašnjih glam rokera sa modernom produkcijom i aranžmanom, „The Struts” su uspeli da kvalitetnim, komercijalno prepoznatljivim numerama ožive duh glamuroznog nastupa. Samim time ovaj muzički sastav je na mala vrata vratio retro orijentisani rok žanr na mejnstrim medije.

Taj dugo očekivani drugi album, pod nazivom „Young & Dangerous”, ugledao je svetlost dana u oktobru prošle godine i u potpunosti nadmašio čak i najoptimističnija očekivanja. Svojom udarnom hit numerom „Primadonna Like Me”, za koju je spot snimljen u Las Vegasu, album je konstruisao novi nivo kreativnosti, koji je jasan pokazatelj da rok, kao muzički žanr, poseduje vidove besmrtnosti poput klasične muzike.

Jednostavno možemo reći da „Young & Dangerous” u celosti predstavlja jedno od najboljih prošlogodišnjih muzičkih izdanja, kao i to da je ova muzička grupa mladića na dobrom putu da svojim talentom, trudom i unikatnom formulom osvoji čitav svet u toku naredne decenije 21. veka.

Autor: Igor Gruden/Lektorisao: Nikola Stojanović

(Fotografije: „The Struts”; © „Vikimedija”)

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.