Muzika

„The Raconteurs”: Povratak u velikom stilu

Pre skoro trinaest godina, na samom vrhuncu svetske slave, Džek Vajt sa svojom bivšom suprugom Meg Vajt snima album „Icky Thump”, koji će postati poslednje studijsko izdanje njihovog sastava „The White Stripes”.

Okolnosti u toku snimanja su bile u svakom mogućem pogledu otežavajuće. Atmosfera između bivših supružnika je bila na ivici pucanja, što se, na neki način, i odrazilo na haotični zvuk albuma, koji do dan-danas daje neki poseban šarm celokupnom ostvarenju. Ova retrospektiva poslednjih dana „The White Stripes” je važna zbog jednog bitnog faktora koji je uticao na budućnost Džekove karijere. Naime, u toku leta 2006. Vajt je započeo stvaranje nove supergrupe sa već profilisanim muzičarima. Izvor ideje za ovakvim radikalnim poduhvatom nastao je posle nekoliko Džekovih susreta sa Brendanom Bensonom. Uz zajednički dogovor i viziju, bend je upotpunjem dvojicom talentovanih muzičara – Džekom Lorensom i Patrikom Kilerom. Tako oformljen sastav, koji je rođen iz skromne ideje, nosio je naziv „The Raconteurs”.

Neki muzički kritičari trvrdili su tada da je bend predstavljao samo sporedni projekat Džeka Vajta, koji je koristio kao „izduvni ventil”, u muzičkom smislu, kako bi se „izduvao” od svetskog uspeha „The White Stripes-a”. Sastav i jeste tako delovao na samom početku, sve dok svet nije čuo njihov prvi singl. Numera pod imenom „Steady, As She Goes” ugledala je svetlost dana maja 2006, postajući momentalni globalni hit. Možemo reći da se u numeri oseća jak uticaj „The Whtie Stripes-a” i da je mnogi smatraju kao „mlađom sestom” ultimativnog hita „Seven Nation Army”. Ipak, pesma je sadržala nove egzotične elemente koji nisu do tog trenutka postojali u Vajtovom muzičkom stvaralaštvu.

Za većinu tekstova pesama „The Raconteurs-a” bio je zaslužan Benson, koji je svojim izražajnim defetističkim i tragičnim ljubavnim temama doprinosio mračnom psihodeličnom prizvuku benda.

Snažna muzička simbioza, koja je mogla da se oseti na prvom singlu, dominirala je i na njihovom debitantskom izdanju „Broken Boy Soldier”, izdatom iste godine. Na albumu je preovlađivala jedinstvena haotična atmosfera, koja je možda u nekim trenucima delovala i potpuno uvrnuto za ljubitelje tradicionalnog rok zvuka, ali je, poput umetnosti Salvadora Dalija, ispod spoljne haotične slike sadržala distinktivnu emocionalnu poruku za svakog privrženog slušaoca.

Naredne godine, 2007, usledio je pomenuti raskol „The White Stripes-a”, čime je efekat pritiska na Vajta nestao, što mu je donelo potpunu stvraralačku slobodu. Ta sloboda je doprinela stvaranju drugog izdanja „The Raconteurs-a”, izdatog za manje od dve godine od prvog singla. Sam naziv albuma, „Consolers of the Lonely”, sugerisao je na traumatičan raspad Džekovog prethodnog sastava, posle skoro deset godina postojanja. I pored muzičkog kontinuiteta i visokog nivoa melodične kreativnosti, novo izdanje nije uspelo da na isti način zaintrigira kritičku javnosti, pa je i zbog nedostatka komercijalnog hita doživelo neuspeh – u poređenju sa prethodnikom. Usledila je turneja za promociju novog albuma, koja je trajala sve do 1. oktobra 2008, kada je muzička grupa zvanično prestala da postoji, uz obećanja da će se ponovo okupiti kada obaveze svih članova budu dozvolile tako nešto.

Tačno deset godina kasnije, decembra 2018, nakon šest godina uspešne solo karijere Džeka Vajta (koju ćemo detaljno analizirati nekom drugom prilikom), bez ikakve najave i na opšte iznenađenje, reoformirani „The Raconteurs”, u istoj postavi, objavljuje video-spot za „povratnički” singl „Sunday Driver”. Kao razlog trenutnog hita, to jest „povratničke” numere mnogi navode zasićenost publike posle izazovne Vajtove pseudoartističke solo trilogije, odnosno želja fanova da opet čuju klasičan gitarski zvuk talentovanog muzičara.

Upravo je taj fragment najzastupljeniji na njihovom povratničkom albumu „Help Us, Stranger”, izdatom 21. juna ove godine. Čvrst gitarsko-orijentisani kolaž veoma jednostavnih i upadljivih rifova preovlađuje u skoro svih dvanaest numera, u kojima se može i osetiti neopisiva Džekova želja da se vrati svojim bluz korenima, spakovanih u jedno moderno muzičko remek-delo. Iako je opis „remek-dela” u današnje moderno doba skoro nemoguće, možemo se sa sigurnošću reći da je „povratnički” album zaboravljenog sporednog benda izvrsnog modernog rok genija jedno od najkvalitetnijih muzičkih izdanja po kojoj će poslednja godina ove decenije da ostane upamćena.

Autor: Igor Gruden/Uredio: Nikola Stojanović

(Fotografije: „The Raconteurs”; © „Vikimedija”)

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.