Muzika Srbija

Svetska premijera poslednjeg dela Stevana Mokranjca

U subotu 12. decembra 2015. godine u 20h u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine hor RTS-a će premijerno izvesti poslednje, nezavršeno delo Stevana Mokranjca, koje je, po ideji i na inicijativu agencije Scholz & Friends Beograd, završila naša poznata kompozitorka Aleksandra Vrebalov. Pod umetničkim vođstvom maestra Bojana Suđića, u sklopu posebno kreiranog celovečernjeg programa, biće izvedena i dela J.S. Baha, Barbera, Jejla, Lauridsena i Rajnbergera.

Jedne jesenje večeri 1914. godine, Stevan Mokranjac je započeo svoje poslednje delo, horsku kompoziciju po stihovima pesme Zimnji dani Jovana Jovanovića Zmaja.  Kompozicija je ostala nezavršena i potpuno nepoznata javnosti. 101 godinu kasnije, Aleksandra Vrebalov je oživela je zaboravljene note na osnovu jedinog sačuvanog prepisa originalne kompozicije.

poster Neotpevana pesma

Hor RTS-a počeo je sa radom 1939. godine kao kamerni ansambl sa 18 pevača kojim je rukovodio Milan Bajšanski. Tokom više od od sedam decenija postojanja pod rukovodstvom najeminentnijih dirigenata, hor RTS-a predstavlja najreprezentativniji horski ansambl u zemlji, koji kontinuirano neguje domaću horsku i vokalno-instrumentalnu muziku, kao i veoma široki repertoar dela iz svetske muzičke baštine.

Od 2005. Godine, na mestu šefa dirigenta hora i simfonijskog orkestra RTS-a, nalazi se maestro Bojan Suđić, pod čijim je umetničkim vođstvom hor RTS-a značajno proširio svoj repertoar, bivajući nagrađen za svoje interpretacije nagradama “Izvanredni zlatni beočug” i “Ansambl godine”.

Bojan Suđić deluje i kao izvršni i umetnički direktor Muzičke produkcije RTS, uz mesto redovnog profesora dirigovanja i orkestra na FMU u Beogradu. Nastupao je sa nekim od najznačajnijih svetskih orkestara i solista, a nalazio se na mestu prvog dirigenta Kraljevske opera u Stokholmu pre povratka u zemlju i preuzimanja sadašnjih funkcija.

Scholz & Friends Beograd je jedina nemačka komunikacijska grupa koja posluje u regionu. Kroz kreiranje kulturnih sadržaja, koji postaju trajna vrednost zajednice u kojoj poslujemo, Scholz & Friends želi da predstavi jedinstveni spoj nemačke efikasnosti i najbolje domaće kretivnosti.

Aleksandra Vrebalov, jedna od najpoznatijih srpskih kompozitorki savremene klasične muzike, rođena je 1970. godine u Novom Sadu, a trenutno živi i radi u Njujorku.

Posle završenih studija kompozicije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i beogradskoj Muzičkoj akademiji, nastavila je školovanje na Muzičkom konzervatorijumu u San Francisku i Muzičkoj akademiji u Pragu. Doktorirala je muzičku umetnost na Univerzitetu Mičigen.

Njenu bogatu međunarodnu karijeru obeležile su brojne nagrade i stipendije, između ostalih Rokfeler fondacije, Američke amademije umetnosti, New York’s New Dramatists, American Opera Project, Highsmith Composition Competition, Vienna Modern Masters i Douglas Moore Fellowship.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.