Muzika Srbija

ROMA SIJAM – muzikom protiv predrasuda

Roma Sijam je muzička grupa koja se spojila nespojive muzičke pravce.. tradicionalnu muziku, hip hop, rock, jazz. Romi smo, prevod je imena ove grupe koja stvara novi muzički pravac.
Učestvovali su u takmičenjima Ja imam talenat, gde su bili u polufinalu, ali I u takmičenju X factor I tako postali poznati široj javnosti u Srbiji.
Ovi momci sami komponuju pesme, koje su autobiografske I govore o životu, diskirimaciji, ljubavi, a u novom drugom albumu koji je izašao pre dva meseca govore o svim ovim temama ali u savremenom dobu. Naziv albuma je Devla spasin man, što znači Bože spasi me.

Iako su pesme jako brze I deluju veselo, tekstovi pesama su drugačiji.

– Pesma Nasti adjikare sa kojom smo nastupali u X faktoru kao specijalni gosti iako je brza, tekst je jako tužan . Radi se o tome kako je teško živeti i kako je teško naći pravi put i način kako prevazići sve probleme, navodi Danijel Rašitović.

Specijalni muzički gosti ovoj grupi na novom albumu su Sky Vikler, sa kojim su snimili pesmu Šampioni, tu je i reper Kojot, jazz umetnici.

Roma Sijam u ovom sastavu, profesionalno su počeli da nastupaju pre četiri godine. Put do uspeha za ove momke nije bio ni malo lak. Ovakva muzika nije popularna kod nas, ali njihov talenat definitivno jeste, jer su oni uspeli da osvoje veliki broj ljudi

– Bilo je teško. Najveći izazov za nas bio je kada smo nastupali na koncertu Beogradskog sindikata. Mi smo tada zaboravili pred kakvu publiku ćemo izaći.To je publika koja je bila sastavljena navijača, I publika koja je baš kritična. Ali kada smo izašli svi su bili oduševljeni. I to je bio najveći dokaz da smo nešto postigli , kaže Rašitović.

Prvi nastup kod nas bio je na Exitu, gde su potom nastupali tri godine za redom. Pre nego što su postali poznati našoj publici, oni su postigli veliki uspeh preko. Nastupali su Pragu, Marseju, Parizu, Njujorku.. Zahvaljujući njihovom trudu I neospornom talentu u tadašnjem sastavu Gruuba, stigli su do Kanade, gde je Serž Denonkur režirao uspešan mjuzikl o njima, a i snimili su album koji se tamo odlično prodavao . Danijel Rašitović postao je asistent ovom režiseru sa kojim će sledeće godine raditi na predstavi Romeo i Julija.

Pored muzike oni se bave i ekudacijom dece, prave predstave, uče ih igri i plesu. Cilj im je da otvore školu, gde će držati časove plesa i tako skolniti decu sa ulice, omogućiti Im da razviju svoj talenat i da pronadju pravi put.
Ovakav spoj nespojivog donosi samo dobre rezultate. Muzika je univerzalni jezik, a ovi momci su to i dokazali. Muzikom su se izborili protiv predrasuda, uz puno truda dobili parče muzičkog neba i statuse zvezda, jer oni to zaista i zaslužuju.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Oglašavanje

Oglašavanje

Oglašavanje

Pratite nas na Facebook-u

Oglašavanje