Muzika

Rođendan Džim Morisona

James Douglas Morrison rođen je 8. decembra 1943.godine, poznatiji kao pevač  vođa grupe Dorsi smatram je jednim od najharizmatičnijih pevača u istoriji rok muzike. Takođe, bio je tekstopisac, pisac i pesnik. Kao sin admirala, u kući je imao strogu disciplinu tokom svog detinjstva, na šta se kasnijih godina sa ironijom osvrtao. Na nagovor roditelja, otišao je u Los Anđeles i upisao UCLA univerzitet, gde je završio studije filma. Tokomčitanja svojih stihova za ’’Moonlight Drive’’, Morison je oduševio svog kolegu sa fakulteta Reja Manzareka i njih dvojica su osnovali Dorse. Uskoro im se pridružio bubnjar Džon Densmor, a i gitarista Robi Kriger.

’’Postoje poznate i nepoznate stvari, a između njih su vrata’’ – rekao je Džim Morison. Naziv benda potekao je od naslova eseja Oldusa Hakslija ’’Vrata percepcije’’, u kojem je Haksli opisao eksperimentisanje sa drogama. Motivi pesama, koje je Morison napisao bili su nostalgija za nikad doživljenim, ogorčenost i razočaranje zbog nemogućnosti potpunog samoostvarenja.

Džim je još na svojim prvim nastupima želeo da bude više od pevača. Hteo je biti vrač, koji će ne samo buditi mrtve, već je želeo i da ih vodi u zajedničku avanturu putovanja prostorima s druge strane svesti i razuma. Vodio je poprilično boemski život i to ga je i koštalo. Zbog uzimanja male količine hrane i ogromne količine LSD-ja, 1966. godine je drastično smršao, a tada i postao nezvanični bog roka koji je postao besmrtan u čuvenoj seriji crno-belih slika ’’Sesija mladog lava’’ autorke Džoel Brodski. Ova serija fotografija uključivala je kultnu pozu razapetog Hrista, koja je bila na omotu ploče Best of the Doors. Dok se njegova muzika u tom periodu nalazila na vrhovima svih top-lista, Džim je prekinuo kontakt sa svojom porodicom i tvrdio za istu da je mrtva.  O tome govori činjenica da je na jednom koncertu, koji je posetila njegova majka Džim odbio da je vidi i priča sa njom, kao i da neće pevati ukoliko ona bude u publici. Nakon dužeg ubeđivanja, izašao je na binu, s koje se tokom edipovskog dela pesme The End okrenuo majci i podsmešljivo izgovorio poznate stihove.

Bio je misteriozan od početka do kraja svog života. Pre nego što su Dorsi stekli veliki uspeh, Džim je znao da se šali time da će lažirati svoju smrt i otići u Afriku, javiti se svojim prijateljima sa pseudonimom Gospodin Modžo Rajsin.U svojoj dvadesetsedmoj godini preselio se u Pariz, gde je imao nameru da napravi pauzu od koncerata i skoncentriše se na pisanje. Ubrzo nakon toga, Džim je preminuo u svojoj kadi. Sahranjen je u Uglu pesnika, na poznatom groblju Per Lašez u istočnom Parizu. Njegov grob je postao jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Parizu. Na njegovoj spomen ploči stoji natpis na grčkom jeziku, koji glasi: Kata ton daimona eavtou, koji mnogi prevode kao Dole, u paklu sa svojim demonima. Ali, na starogrčkom jeziku reč daimon znači duh i nema negativne ili pežorativne osobine, pa pravilnije znači Veran svom duhu – značenje koje je Morisonova porodica želela kada je odabran natpis.

Od njegove smrti 3. jula 1971.godine, pa sve do danas, misterije i dalje traju. Ipak, neki njegovi obožavaoci veruju da je on zaista lažirao svoju smrt. Članovi grupe su izjavili da nisu primili nikakva pisma sa pseudonimom Gospodin Modžo Rajsin. Postoje razne glasine o njegovoj smrti, kao što su samoubistvo, zatim da je umro u toaltetu u pariskom noćnom klubu Rock and Roll Circuss i da je njegovo telo prenešeno u stan, da je još uvek živ. Međutim, zvanično je objavljeno da je Džim Morison u svojoj poslednjoj noći života odgledao film u bioskopu, vratio se kući i legao da spava, te da mu je usred noći pozlilo i otišao da se osveži u kadi, gde je doživeo srčani udar i preminuo.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.