Muzika Srbija

Renesansna rok ekstravaganca „Jethro Tull” ponovo u Beogradu

U nedelju, 14. oktobra 2018. od 20 časova i 30 minuta fanovi iz cele Srbije, možda poslednji put, biće u prilici da još jednom prisustvuju koncertu „J. Tull-a”„Sava centru” u Beogradu.

Pre tačno pola veka, 1968. godine, u jeku kulturne i muzičke revolucije u zapadnom svetu, na Britanskom ostrvu, pored mnogobrojnih novih izvođača koji su se pojavljivali na dnevnoj bazi, „rođen je” jedan unikatni bend. Taj sastav je nosio čudan naziv, po škotskom farmeru, a glasio je „Jethro Tull”. Grupa je bila predvođena harizmatičnim i krajnje specifičnim frontmenom po imenu Ian Anderson.

Kao i većina bendova s kraja ’60-ih godina 20.veka, oni su, takođe, potpali pod „Britanski bluz bum”, koji je bio glavni muzički žanr omladine na ostrvu u tom trenutku. Posle samo dve godine tumaranja RnB scenom, sastav je Anderson-ovu flautu (kao njihovu specifičnost) stavio u prvi plan kreirajući jedan otvoreniji žanr u sklopu rok muzike, nešto što ranije nije postojalo.

Sa početkom nove decenije rađa se i novi žanr na ostrvu ‒ progresivni rok. „J. Tull” se tada našao kao jedan od rodonačelnika novog pravca koji je prvi put dozvoljavao potpuno slobodu kreiranja i komponovanja muzike. Tada se pojavilo nekoliko šablona koji su postali sinonim za progresivni rok: reprodukovanje klasične muzike, korišćenje nekonvencionalnih instrumenata, kompleksnost tekstova i konceptualni formati albuma.

Kao ironija uspeha može se uzeti primer iz 1972, nakon ekspanzije progresivnog roka i stvaranja jedne vrste klišea, I. Anderson je odlučio da napravi album koji bi predstavljao parodiju na kompletan žanr. Koncept tog albuma je bila kompletna životna biografija izmišljenog vuderkind dečaka po imenu Gerald Bostock, prepričan u jednoj pesmi na celom albumu, čiji je naziv „Thick As a Brick”! Iako osmišljen kao satirični prikaz prepotentnosti aktuelnog progresivnog muzičkog žanra, ušao je u anale kao jedan od najboljih progresivnih albuma ikada snimljenih. Zahvaljujući čudnoj igri sudbine, to izdanje je pretvorilo sastav „J. Tull” u svetske rok zvezde.

Posle toga, sve do 1977. godine bend je stvarao slična izdanja, koja su se tada od njih i očekivala. Poslednje tri godine veoma uspešne decenije obeležila je takozvana folk-rok trilogija albuma („Songs From the Wood”, „Heavy Horses” i „Stormwatch”), koja je bila prava inovativna formula za učvršćivanje ugleda benda na svetskoj muzičkoj i kritičkoj sceni.

I nakon pola veka uspešnog postojanja, ovo će biti tek treći nastup legendarnog sastava u našoj zemlji, pored istorijskog performanca 14. aprila 1975. i izvanrednog muzičkog putovanja koje je I. Anderson priredio posetiocima „Sava centra” 26. maja 2004. godine.

Ako se neko premišlja i pita koji je razlog da ponovo (ili prvi put) gledate uživo Ian-a Anderson-a u „novoj reinkarnaciji” benda, odgovor će pronaći u sledećej rečenici. Koncert „Jethro Tull-a” je vaša životna prilika da prisustvujete besprekornom muzičkom izvođenju, fantazmagoriji prepotentnosti, drskog sarkastičnog humora sa neograničenim i besmrtnim optimizmom.

Autor: Igor Gruden/Lektorisao: Nikola Stojanović

(Fotografije: „Jethro Tull”; © Wikimedia)

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Medijski sponzori smo

Oglašavanje

Oglašavanje

Oglašavanje

Oglašavanje

Hvala što nas pratite!