Raznovrsni bendovi u borbi za nagrade banjalučkog festivala! Takmičari Demofesta ukrštaju alternativni metal, mandoline i „starogradski grunge“

0

Banjalučki Demofest, najveći regionalni festival demo bendova, u periodu od 21. do 23. jula 2016. godine ugostiće 35 najperspektivnijih muzičkih sastava sa prostora bivše Jugoslavije, koji će se takmičiti za tri glavne festivalske nagrade, u iznosu od 5.000, 2.000 i 1.000 evra.

U takmičarskom programu festivala će zasvirati 156 muzičara, a najbrojniji će biti predstavnici Srbije, odakle je 13 takmičarskih bendova. Iz Hrvatske u Banjaluku stiže jedan demo bend manje, dok Slovenija i BiH imaju po četiri predstavnika, a Makedonija dva.

Očekivano, prednjače dva regionalna muzička centra, Beograd i Zagreb, odakle dolazi po pet takmičarskih grupa. Upravo iz ova dva grada dolaze i bendovi koji su već ranije učestvovali na Demofestu, a to su Quarterbuzz, koji su nastupali 2014. godine, i Bad Mushrooms, koji su se na festival plasirali godinu dana kasnije. Ni jedni ni drugi nisu uspeli da u prvom pokušaju dođu do finala takmičenja, ali će na Demofestu 09 imati novu priliku.

Ipak, najviše iskustva sa ovim festivalom ima gitarista i pjevač Ivan Ščapec, koji se po treći put našao u takmičarskom programu Demofesta, i to sa trećim sastavom. Najpre se 2010. godine na Demofest plasirao sa bendom Vlasta Popić, prošle godine je učestvovao kao dio grupe Felon, a po ukusu ovogodišnjeg žirija je bio Seine, Ivanov novi muzički projekat.

Demo bendovi (3)

Još je interesantnija priča Miodraga Brankovića Ćaleta, muzičara koji će na Demofestu 09 imati dvostruko veće šanse za osvajanje nagrade, jer je deo dva takmičarska benda iz dve različite države. Frontmen niške internet senzacije Bokal oseća stvarnost je ujedno i predvodnik sastava Deca u prahu iz slovenačkog Novog Mesta, a obe grupe našle su se među 35 odabranih.

Takmičarski program će i ove godine biti šarolik, pa će okupiti manje i više iskusne muzičare, opremljene brojnim instrumentima i posvećene različitim muzičkim pristupima. Tako je razlika u godinama između najstarijeg i najmlađeg takmičara, koji sviraju u grupama Biljke iz Bele Crkve, odnosno Kontrast iz Tuzle, celih 27 godina. Iskustvo će biti i na strani benda SNB, najstarijeg po muzičkom stažu, jer je oformljen još 1995. godine.

U brojnost se uzdaju mnogi drugi iz Zagreba, koje čini sedam osoba, kao i banjalučki Kdžo, sa dva hip hop vokala u pratnji pet muzičara na instrumentima. I instrumenata će biti mnoštvo, pa će se sa bine na Kastelu čuti njih 12 različitih, među kojima će biti i orgulje, harmonika i mandolina. Publika će moći da vidi i njihove neobične kombinacije, pa će Mutant Urban Dance Ansambl iz Novog Sada nastupiti u postavi sa dve bas gitare i bubnjevima, dok beogradski bend Sanchi uz bubnjeve i čak tri klavijature akcenat stavlja na bogatstvo melodija.

Demo bendovi (2)

Ova raznovrsnost odražava se i na žanrovsku širinu takmičarskih sastava, koja će se kretati od definisanih pravaca kao što su indie rock ili alternative metal, preko fuzija kakve su funk rock i dreampunk, pa do izražaja koje sami takmičari opisuju kao „starogradski grunge“ ili „pastirski power rock“.

Pored takmičarskih grupa, na Demofestu će nastupiti i regionalne i svetske zvezde, u okviru revijalnog programa. Tako će 21. jula svirati Dub Pistols, Hladno pivo i S.K.A, 22. jula će nastupiti The Sisters of Mercy, Kolja i Grobovlasnici te Rezerve, a festival će 23. jula zatvoriti Mando Diao, Bombaj štampa, ZAA i Nord.

Sve informacije o festivalu dostupne su na web stranici www.demofest.org, kao i zvaničnoj Facebook stranici, na adresi www.facebook.com/Demofest.

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Radnim danima sam Šejn, vikendom sam Brus Vejn.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend