Muzika

Prvih 20 godina Exit-ove magije

Od iniciranja protestne šetnje novosadskih studenata ’96. godine, blokirane Kolarčeve, žurke u Ledenoj dvorani Spensa, rušenja zidova petooktobarskim bubnjevima Dragoljuba Đuričića na koncertima, preko stalnog društvenog angažmana i niza humanitarnih akcija, pa sve do enormno popularnog muzičkog festivala, Exit aktivizam obeležava prve dve decenije uspešnog trajanja.

“U Srbiji u kojoj je sve relativno, Exit je jedina stvar sa kojom nema zezanja”, rekao je Srđa Popović, osnivač Otpor-a, na nedavno održanoj tribini povodom obeležavanja ovog značajnog jubileja. Tom prilikom, u programskom prostoru Fabrika Studentskog kulturnog centra Novog Sada, otvorena je izložba “20 godina EXIT aktivizma”. “Exit je jedino pravo otelovljenje petooktobarskih promena u Srbiji koje je preživelo”, dodao je Popović, evocirajući najlepše Exitove priče, zajedno sa Dušanom Kovačevićem, direktorom festivala, pomenutim bubnjarem Dragoljubom Đuričićem, ali i sa piscem Brankom Rosićem, autorom predstavljene publikacije koja na najbolji način sažima utiske intelektualaca i pisaca iz regiona o fenomenu Exit aktivizma. Sadržaj izložbe nije promenjen, publikacija je, takođe, predstavljena javnosti, a nisu izmenjeni ni učesnici tribine, uprkos nezvaničnim pritiscima. Zamenjena jeste samo lokacija bez sluha jer Exit je ipak jedna buntovna, teško uhvatljiva i nikad ukrotiva priroda.

Da je tako, pokazuje 18 godina od osnivanja danas planetarno popularnog muzičkog festivala među zidinama petrovaradinske tvrđave. Exit je tada vratio osmeh na lice generacijama čija je mladost devedesetih osakaćena nemaštinom, ratovima, oskudicom, siromaštvom, ali i nemogućnošću napuštanja zemlje pod sankcijama. Exit je, zatim, promovišući napredne ideje i pozitivne vrednosti motivisao ljude na društvenu odgovornost, a stalnim rastom i širenjem ukazao je, pre svega, na značaj očuvanja Petrovaradina oživljavajući ga, a kasnije doprineo popularizaciji turističkog potencijala, i to ne samo Novog Sada, nego i čitave Srbije, kroz svojevrsnu simbiozu kvalitetne muzike i društvene aktivnosti.

Exit će ove godine poprimiti najveće razmere do sada, kada će protresti ne samo Srbiju, crnogorsko primorje i rumunski Temišvar, već i Istru i Umag susedne Hrvatske i tako ujediniti zemlje regiona stapajući ih u jedinstveni glas zajedništva, baš kao što je to učinio i pre 20 godina kada je zemlje, do tada zahvaćene krvavim ratovima, spojio u zajedničkoj ideologiji i ljubavi prema kvalitetnoj muzici.

Regionalno povezivanje, a pre svega simbolika borbe za društvene promene biće najvidljiviji, čini se, na predstojećem Letu ljubavi kada će sva četiri festivala u organizaciji Exit proslaviti pedesetogodišnjicu nastanka čuvenog revolucionarnog hipi – pokreta, koji se borio za mir, slobodu govora, ljudska prava, odnosno drušvenu, rasnu i polnu ravnopravnost. I baš kao što je 1967. ovaj pokret menjao svet, menjao ga je i Exit pre 20 godina, silinom nezaustavljive antirežimske borbe, dizanjem kulturološke i društvene svesti – od političkog prevrata do duhovnog buđenja. Na tom putu biće još dugo, prenoseći poruke koje su za savremenog čoveka aktuelne kako pre 50 godina, tako i u današnjici, simbolišući zalet u novi poredak posle revolucije.

Uzdrmao je Exit balkansko tlo i oslobađao stega. Doprinosio je oblikovanju naših identiteta otvarajući vrata i Novog Sada i Srbije svetu. Unoseći boje i zvukove u svakodnevicu, stvarao nam je oazu, hranio nas slobodom i činio nam leta sve posebnijim iz godine u godinu.

Urbana progresivna publika iz različitih krajeva sveta, interkulturalna jezička, rasna, religijska, ali i generacijska mešanja, lokalci i stranci u neraskidivoj povezanosti – učinili su da Exit postane parče vazduha za sve kojima treba izlazak iz zagušljivosti. Za sve one koji žele ventil od prostakluka i banalnosti. Za sve kojima je neophodan udah. Za one koji su verovali u ideju i imali viziju za promenom.

Kombinacijom proverenih popularnih imena i ekskluzivnih bendova sa umetnicima koji donose nove muzičke trendove, Exit je, pronašavši savršenu meru, uspeo već na počecima da se publici podvuče pod kožu i da ih pridobije, ali i da, mukotrpnim trudom i zalaganjem organizatora, upliva u konkurenciju sa tada mnogo jačim festivalima i da među njima ispliva, postavši jedan od najpoznatijih na svetskoj sceni i osvojivši vodeće nagrade. Odolevajući oštroj kritici, ali i strogoći domaće publike, pažljivim muzičkim odabirom, kvalitetnom produkcijom, stalnim inovacijama, ali i konstantnom težnjom za višim i boljim, Exit je brzo stekao zavidnu reputaciju u svetskoj javnosti.

Prštale su i prštaće boje Exit-ovog šarenila još dugo, spajaće se nespojivo, kidaće se okviri i još dugo produžavati započete čarobne niti našeg omiljenog festivala. Ciljevi su visoki, ali čini se da magija još dugo neće prestajati da se stvara. Još mnogo ludačkih potresa i energije doživeće Exit-ova verna publika! Mnoge nasmejane noći i još mnoga slatko-umorna jutra dočekaćemo ispod sunčanih naočara.

Snažne energetske uzlete, ruke podignute visoko u vazduhu, eksplozije ludačke energije, prožimanja stejdževa i publike, adrenalinska strujanja, delirijume oduševljenja – jer to je Exit. Gorenje, vatromet, zajednički vrisak, iščekivanje, znojenje, uzbuđenje, žiganje stomaka. Dug zagrljaj, pogledi ka bini, pogledi međusobno, euforija. I to je Exit. Exit je rokenrol. Dosanjani san. Glas revolucije i bunta. Exit smo svi mi. A tek nam je 20.
izvor: kaleidoskop-media.com

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.