Preuzimanje multimedijalnih sadržaja

0

Danas je muzika dostupna svima. Dovoljno je samo da imate Internet i zvučnike/slušalice.

Linijski sistem(Fotografija: Linijski sitem, „The World of Dreams“)

Legalan veb-sajt (engl. Web site) na kojem potpuno besplatno možete da gledate ili uz odgovarajući instalirani, odnosno onlajn (engl. online – srp. na vezi/liniji) program, preuzmete mnoge svoje omiljene pesme i spotove je „JuTjub“ (engl. „YouTube“). Na ovom veb-sajtu većina izvođača premijerno objavljuje svoje nove albume, singlove, spotove, najave za koncerte, video snimke sa koncerata ili vas podsećaju (mlađu publiku i upoznaju) na njihove profesionalne početke. „JuTjub“ trenutno predstavlja jedan od glavnih medija koji promoviše rad umetnika, pre svega muzičara. Pored muzike, na „JuTjubu“ možete pronaći i puno domaćih i stranih filmova (ne baš uvek sa prevodom), emisija, predstava… Popularnost, tj. uspešnost nekog video snimka na ovom sajtu meri se po broju pregleda, od čijeg broja autori istih zarađuju.

Ranije je to bilo nezamislivo. Da biste slušali svoju omiljenu pesmu trebali ste da izdvojite određenu sumu novca za neke od nosača zvuka, tj. za gramofonsku ploču, zatim kasetu, a kasnije disk. Tada su producentske kuće, autori pesama i izvođači imali veću zaradu od prodaje, ali težu mogućnost promovisanja. Napredovanje tehnologije stvorilo je mogućnost za piraterijompoznavaoci rada na računaru kopirali su multimedijalni materijal bez dozvole autora ili izdavača, a onda isti distribuiranje. Ovo je napravilo veliki problem izdavačkim kućama, muzičarima i njihovim saradnicima, a pojava plagijatora, tj. piratera donela je više posla tržišnoj inspekciji, i tako dalje.

Gramofonska ploča(Fotografija: Gramofonska ploča, „Battalion“)

Gramofon(Fotografija: Gramofon)

Na primer : Za originalnu gramofonsku ploču, tj. kasetu, odnosno disk, potrebno je izdvojiti troduplo više novca nego za njenu vernu kopiju.

Audio kaseta(Fotografija: Audio kaseta, „Video Impact“)

Radio(Fotografija: Radio, „koziel“)

I danas postoje diskovi, ali nemaju popularnost kao nekada. Uglavnom ih kupuju kolekcionari.

Naravno, i u „doba Interneta“ postoje ilegalni sajtovi koji, uz odgovarajući instalirani program, nude potpuno besplatno preuzimanje multimedijalnih sadržaja. Najpoznatiji takvi sajtovi su „KIckass torrents“ (http://mutorrents.com) i „The Pirate Buy“ (https://thepiratebay.se).

"uTorrent"

"uTorrent"(Fotografija: „uTorrent“ – program uz pomoću kojeg možete da preuzimate sadržaje sa sajtova „KIckass torrents“ i „The Pirate Buy“; program „uTorrent“ možete preuzeti na http://www.utorrent.com)


„Free.mp3 (The Pirate Bay Song)“

Pogledajte zanimljiv spot sinlga koji je bosanskohercegovački bend „Dubioza Kolektiv“ nedavno snimio na engleskom jeziku (tema ovog singla je preuzimanje muzike sa veb-sajtova):

(Fotografija: Multimedijalni sadržaji, „Brand Quarterly“)

Oglašavanje

O autoru

Avatar

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily Magazine | Moje tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Kreativnost je osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, a bez nje je život besmislen! | Redovni sam član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend