Muzika Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Pesma Formation by Beyoncé uspešno spaja pop kulturu sa suštinskim političkim pokretom

Više od dve godine nakon izdavanja njenog poslednjeg albuma, Beyoncé Knowles je iznenadila javnost svojim novim singlom Formation.

Pesma Formation je objavljena pre manje od mesec dana i već je dostigla preko 29 miliona pregleda na Youtubu, kao i pokrenula diskurs o temi kojom se bavi. Dubokoumni stihovi ostavljaju jak utisak na slušaoca, dok je video, koji je režirala Melina Matsoukas, sam po sebi moćan iskaz. Umetnica se fokusira na konflikte sa kojima se Afro-Amerikanci u SAD-u svakodnevno susreću, koristeći scene policijskog nasilja i simboliku opustošenog New Orleansa nakon Katrina uragana.

Neposredno pre osnivanja aktivističkog pokreta “Black Lives Matter” 2013. godine došlo je do porasta u nasilju nad Afro-Amerikancima. Rasizam se našao u centru medijske pažnje kao sveprisutan problem i podstakao poznatu pevačicu da ispita položaj manjinske grupe u današnjem društvu. Singl Formation nije mogao izaći u boljem trenutku. Precizno kalkulisan tajming publikacije singla u sklopu Superbowl-a pokazao se kao uspešan način privlačenja javne pažnje.

U neku ruku, moć ovog singla ne leži u vokalnoj sposobnosti umetnice, već u činjenici da imamo utisak da slušamo glas onih koji su iznova i iznova bili nepravedno ugnjetavani. U uvodu pesme korišćeni su glasovni klipovi Messy Mya, poznatog bounce umetnika iz New Orleans-a koji je pod sumnjivim okolnostima ubijen 2010. godine. Ovi snimci, zajedno sa klipovima iz dokumentarca THE B.E.A.T. iz 2014., nameću slušaocu osećaj odgovornosti za nepravdu koja je i dan danas sveprisutna.

Beyoncé svojom novom pesmom skreće pažnju na podsmevanje kojem je Afro-Američka kultura podvrgnuta u SAD-u, te samim time i na važnost rasne jednakosti i kulturnog priznanja. U vreme kada se rasizam sve češće ignoriše, Formation uspešno spaja pop kulturu sa suštinskim političkim pokretom.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.