Ovo su najpoznatiji koncerti „Bijelog dugmeta“!

0

Grupa nastala krajem 1973-e preko 40 godina sigurno važi za najpopularniju na teritoriji bivše Jugoslavije. Iako je često menjala članove (jedini koji je bio u grupi sve vreme je Goran Bregović), to nikada nije umanjivalo dobru atmosferu na živim nastupima. Ovo je pet najčuvenijih nastupa „Dugmića“!

 1. Hajdučka česma (1977)
  Nastup koji je oborio sve moguće rekorde posete. A držao ih je sve do 2005-e, kada je rekord oborilo, pogađate – „Bijelo dugme“. Koliko niko nije očekivao da će koncert biti toliko posećen, najbolje govori broj policajaca koji je bio planiran za održavanje reda na Košutnjaku – 12. Snimak sa ovog koncerta se nalazi i na LP ploči, iako su zbog kvaliteta zvuka uzeti vriskovi publike sa drugih mesta.
  Najava koncerta kod Hajdučke česme

  Najava koncerta kod Hajdučke česme

 2. 5. april 1981-e (1981)
  Na ovaj dan održao se koncert u Kulušiću na kome je „Bijelo dugme“ pored svojih pesama odsviralo i neke od klasika domaćeg rokenrola dodajući ska elemente. Koncert je najpoznatiji po live albumu koji se prodavao u ograničenom tiražu, a danas ta ploča košta i preko sto hiljada dinara.
  Omot jednog od reizdanja kultnog live albuma

  Omot jednog od reizdanja kultnog live albuma

 3. Beogradski sajam (1983)
  Ovaj koncert je najpoznatiji po objavi Gorana Bregovića da „Bijelo dugme“ više nikada nakon njega neće svirati uživo. No, ta ideja nije bila dugog veka jer je za koncert na Beogradskom sajmu svaka karta otišla već prvog dana prodaje.
 4. Hipodrom (2005)
  Iako je ozvučenje zakazalo, ovo je najmasovniji koncert na prostoru bivše Jugoslavije svih vremena. I definitivno poslednji put da se svi živi članovi grupe nalaze na istom mestu. Na Hipodromu je čak svirao i Laza Ristovski i to u invalidskim kolicima.
  Nepregledna masa na Hipodromu

  Nepregledna masa na Hipodromu

 5. Kombank arena (2016)
  Sve si čuo. Sutra je poslednja šansa da sam dopišeš ovaj pasus.

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Pola Dilan Dog, pola Gručo. Kada pišem, mislim da sam Marti Misterija. Kada ne pišem, govorim glasno. Stav, osmeh i smeh.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend