Ovako je bend „Plavi orkestar“ dobio ime!

0

„Plavi orkestar“ je osnovan pre 35 godina kao „Ševin orkestar“ koji su činili Srđan Krošnjar – gitara, Goran Đamonja – bas, Admir Ćeramida – bubnjevi i Saša Lošić – gitara i vokal. Odmah se prijavljuju na audiciju za mlade bendove gde upoznaju Mladen Pavičića koji ulazi u grupu, a onda se pridružuje i Samir Ćeramida – Ćera. Svoj prvi album „Soladski bal“ su izdali 1985-e, a na njemu su se našli i mega hitovi „Suada“, „Bolje biti pijan nego star“, „Šta će nama soferima kuća“ i „Good Bye Teens“. Od tada, pa do danas, važe za jedan od najpopularnijih ex-YU bendova.

Bend na početku karijere

Bend na početku karijere

Rok kritičak Petar Janjatović kaže da nije poznato otkud naziv „Ševin orkestar“, mada je verovatno da postoji seksualna aluzija u ovom nazivu, te da ševa ne označava ime ptice. „Plava boja ih je podsećala na šezdesete kojima su se divili. Tada je postojao čuveni Plavi ansambl, kao i još mnogo bendova koji su koristili plavu boju kao neki epitet. U inostranstvu ova boja može označavati i tugu što i jeste bio njihov čest motiv u pesmama, čak i onim bržim“, rekao je Janjatović.

 

 

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Pola Dilan Dog, pola Gručo. Kada pišem, mislim da sam Marti Misterija. Kada ne pišem, govorim glasno. Stav, osmeh i smeh.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend