Muzika Srbija

Otvoren 10. „Lovefest“, pod sloganom „Energy Weekend“

Juče je otvoren jubilarni 10. po redu muzički festival „Lovefest“, pod sloganom „Energy Weekend“ („Energični vikend“).

Lovefest“ je dvodnevna manifestacija koja okuplja inostrane i domaće di-džejeve. Ove godine na najvećoj „underground“ (srp. podzemni) bini („Energy Stage“) u Srbiji ugostiće: jednu od najboljih svetskih ženskih di-džejeva – Cassy, nemačkog di-džeja XDB, holandskog di-džeja Makama, njujorškog pionira elektro zvuka Levona Vinsenta, mladog britanskog producenta Palmsa Traksa, makedonskog di-džeja Viktora Apostolskog, celu postavu beogradske muzičke organizacije „Beyond House“, kao i poznate di-džejeve iz Srbije (DJ Filip, Marko Milosavljević, Nemanja Krstić…). „Energy Stage“ je poznat i po tome što promoviše, kako već poznate, tako i mlade nade srpskog di-džejinga.

"Energy Stage" (Srbija)  (Fotografija: „Energy Stage“, Srbija, Grotto – The Way of Life)

„Lovefest“ je jedinstvena kulturna platforma iz Vrnjačke Banje, koja promoviše muziku, umetnost i urbanu kulturu mladih u Srbiji. Festival je nastao 2007. godine, a od gradske žurke održane tog leta, za samo godinu dana, prerastao je u muzički, a danas najveći omladinski festival u centralnoj Srbiji. Početkom 2012. godine festival je dobio priznanje Ministarstva za omladinu i sport za najveći omladinski festival u zemlji.

Od 2012. godine festival je proširen na devet novih zona („Photo“, „Cinema“, „Graffiti“, „Chill“, „Eco“, „Workshop“, „Street Basket“, „Extreme and Kids“ zone), čiji je cilj da motivišu i podrže umetnost i kulturu mladih, kao i omladinski aktivizam u centralnoj Srbiji.

"Lovefest" (Vrnjačka Banja)  (Fotografija: „Lovefest“, Vrnjačka Banja)

Aktivnosti „UG Lovefest“ usmerene su i na akcije koje doprinose razvoju jednakosti, solidarnosti i tolerancije među ljudima sa akcentom na projekte koji imaju humanitaran, socijalni, ekološki, edukativan i zabavni karakter. Do sada su realizovane sledeće humanitarne akcije: „Prevencija HIV-a“, „Hrana za sve“, „Flood of love“ (u okviru koje je „Lovefest“ zajedno sa fondom „B92“ pomogao da se sakupi novac za osobe ugrožene u poplavama u maju 2014. godine).

Festival „Lovefest“ je ove godine, po treći put za redom, nominovan za “Najbolji evropski festival srednje veličine” – prestižna nagrada koju dodeljuje najuticajnije evropsko nagradno takmičenje „European Festival Awards“ (EFA).

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.