Muzika Srbija

OKTOBAR 1864: Zašto je za ime benda uzeta baš ta godina?

Stigao nam je oktobar. Mesec u kom će radio stanice koje puštaju domaću muziku sasvim izvesno na liste vratiti „Kad dođe oktobar“ od Hari Mata Harija i „Oktobar je, počinje sezona kiša“ od Zdravka Čolića. Uz malo sreće, biće tu i neka od i te kako dobrih pesama „Oktobra 1864“-e: Denis, Crni ples, Nađi me, Carte Blanche… Znate li kako je ova grupa dobila ime? Otkud baš broj 1864 u njenom nazivu?

Grupu su osnovali Dejan Krmpotić, Goran Tomanović, Zoran Karapandža i Željko Mitrović. Da, taj Mitrović. Tanja Jovićević se pridružila sastavu krajem 1984. godine. Prvi album izlazi nakon tri godine, a zatim se uspostavlja ritam po kom nove stvari stižu otprilike na godinu dana. Posle raspada grupe početkom devedesetih, Tanja je nastavila karijeru, uglavnom izvodeći obrade stranih jazz pesama, pesama grupe EKV, ali i svojih starih hitova. Prethodne godine je sa radom počela grupa „Tanja Jovićević i Oktobar“ koju čine, jelte, Tanja i novi, mladi, muzičari.

O samom imenu benda se dugo polemisalo. Najpre je Beogradom kružila teorija da je u pitanju „fol“ članova benda pošto su svi rođeni 1964-e godine. Ipak, to se brzo ispostavilo kao netačno. Na primer, Željko Mitrović je rođen 1967-e, kao i Tanja Jovićević. Druga teorija se povezivala sa raznim dešavanjima iz meseca oktobra te godine, ali ni to nije bilo tačno. Prava istina uopšte nije toliko zanimljiva. Naime, prilikom zajedničkog izlaska tek okupljenog benda, Tanja Jovićević je na vratima toaleta jednog kluba (pretpostavlja se da je u pitanju bila „Akademija“) videla natpis „Oktobar 1864“ koji se dopao članovima grupe, ali i samoj Tanji, te su odlučili da se tako nazovu. Oproštajni koncert ove legendarne postave bio je 1992-e u SKC-u.

Tanja Jovićević u emisiji "Mojih 50" na Naxi radiju juna 2014-e godine, FOTO: Naxi Media, AUTOR: Željka Dimić
Tanja Jovićević u emisiji „Mojih 50“ na Naxi radiju juna 2014-e godine, FOTO: Naxi Media, AUTOR: Željka Dimić

About the author

Avatar

Filip Ugrenović

Pola Dilan Dog, pola Gručo. Kada pišem, mislim da sam Marti Misterija.
Kada ne pišem, govorim glasno. Stav, osmeh i smeh.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.