Muzika Srbija

Održavanje 35. „Jazz Fest Valjevo” – glavni program

Glavni program 35. „Jazz Fest Valjevo” počinje 16. maja i trajaće do nedelje 19. maja 2019. Sam program festivala zamišljen je tako da obuhvati što više od onoga što danas predstavlja džez i njegove pravce, te će našoj publici doneti džez koji jubitelji trenutno slušaju u svetu.

Program će u četvrtak početi koncertima valjevskih bendova pod nazivom Valjevska odvala, nakon koje će nastupiti proslavljeni basisti iz Valjeva – Jovan Torbica & Larry Loquist duo uz podršku bubnjara Branka Popovića i Uroš Spasojević projekt.

U petak se, nakon nekoliko godina, na festival, na veliku radost publike i organizatora, vraća Big Bend RTS-a na čelu sa Duškom Gojkovićem, koji će tradicionalno izvesti Valjevsku podvalu odabranim kompozicijama iz svog opusa. Big Band RTS-a je podržavao festival od svog nastanka i u najtežim trenucima njegovog bivstvovanja, te će ove godine biti predvođen jednim od najeminentnijih i najpriznatijih izvođača sa ovih prostora – Duškom Gojkovićem. Predstavnik progresivnije škole, naš čuveni pijanista Dragan Ćalina, uz svoj kvartet predstaviće novi album, koji još nije objavljen, pa će nastup biti svojevrsna premijera, kojoj se svi raduju.

Subota je rezervisana za našeg prvog doktora džez klavira, profesora klavira i kompozicije na Univerzitetu u Nju Orleansu – Dimitrija Vasiljevića, koji će svirati u Srbiji prvi put posle 12 godina. Vasiljević će sa svojim Njujorškim kvartetom predstaviti svoj poslednji album Accidental nomad, koji je ove godine nominovan u četiri kategorije za nagradu Gremi. Iz Francuske stiže svetska zvezda Sebastien Giniaux, koji virtuozitetom sigurno zaslužuje da se nazove dostojnim naslednikom Djanga Reinhardt-a dvadesetprvog veka. Sebastijen Žino kvintet donosi gitarski džipsi stil.

Poslednji dan festivala donosi publici egzotični trio Shalosh iz Izraela i Naked koji nam stižu pravo sa svetske turneje i koncerata u Izraelu, Brazilu, Čileu, Južnoj Koreji, Indiji, Parizu, da nam demonstriraju šta je budućnost džeza i kuda dalje.

Kao deo oficijalnog programa festivala, organizovane su brojne radionice za učenike muzičkih škola, studente akademija umetnosti, afirmisane muzičare, kao i sve zainteresovane u sklopu kojih će moći da nadograđuju svoje muzičko obrazovanje i razmenjuju dosadašnja iskustva, a koje će voditi eminentni umetnici i pedagozi, kao što su: Duško Gojković, Dimitrije Vasiljević, Ricardo Grilli, Ben Tiberio, Raphael Pannier, Luka Ignjatović, Jova Torbica, Peđa Milutinović, Dragan Ćalina…

© Jan Scheffner

„Jazz Fest Valjevo” jedini je festival koji je u kontinuitetu održavan svake godine od svog osnivanja i na kojem je nastupilo skoro 1.200 muzičara i više od stotinu bendova iz zemlje i inostranstva. Ove godine, pod sloganom „Ljuto skovani džez”, podržan je od strane Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i Grada Valjeva, a biće održan u organizaciji Centra za kulturu Valjeva.

(Fotografije: © Jazz Fest Valjevo)

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.