Muzika Srbija

Održano finalno veče 64. „Pesme Evrovizije”

U Tel Avivu u Izraelu, sinoć je održano finalno veče takmičenja za 64. po redu „Pesmu Evrovizije”, pod sloganom „Usudi se da sanjaš”.

(Fotografija: 64. „Pesme Evrovizije” – tabela konačnog zbira poena, Tel Aviv, 2019; © „Eurovision Song Contest”)

Ovaj najveći evropski muzički šou program okuplja talentovane umetnike sa nekoliko kontinenata (Afrika, Australija, Azija i Evropa). Pobedu za 2019. godinu odnela je Holandija (492 poena) sa pesmom „Arcade” (srp. „Arkadna igra”), koju izvodi pevač Dankan Lorens:

Pravo glasa u finalu su imale sve države koje su učestvovale ove godine – njih 41, uključujući i one koje se nisu plasirale u veliko finale. Stručni žiri i gledaoci iz svake zemlje dodelili su odvojeni skup poena od jedan do osam, osnosno deset i dvanaest, a to znači da je deset najboljih pesama po mišljenju publike i deset najboljih pesama po mišljenju gledalaca dobilo poene.

(Fotografija: Pobednički trofej 64. „Pesme Evrovizije”, Tel Aviv, 2019; © „Eurovision Song Contest”)

Nakon završetka glasanja publike, prezenteri javnih medijskih servisa iz svih ovih država uključivali su se u direktan program i saopštavali samo poene žirija, što je dugogodišnja tradicija „Pesme Evrovizije”. Zatim su saopšteni i glasovi publike, čime je dobijen konačan redosled ovogodišnjeg plasmana pesama.

Drugo mesto osvojila je Italija (465 poena). Njen predstavnik bio je kantautor Mamud sa pesmom „Soldi” (srp. „Novac”):

Treće mesto zauzela je Rusija (369 poena) sa pesmom „Scream” (srp. „Vrisak”), koju izvodi pevač, glumac, plesač i TV voditelj Sergej Lazarev:

Četvrto mesto osvojila je Švajcarska (360 poena). Njen predstavnik je bio pevač, tekstopisac i model Luka Hani sa pesmom „She Got Me” (srp. „Ona me ima”):

Peto mesto zauzela je Norveška (338 poena) sa pesmom „Spirit in the Sky” (srp. „Duh na nebu”), koju izvodi muzička grupa „KEiiNO”:

Srbiju je predstavljala pevačica i tekstopisac Nevena Božović sa pesmom „Kruna”, a osvojila je 17. mesto (92 poena):

U revijalnom delu finalne večeri nastupila je svetski poznata muzička zvezda, „kraljica popa” – Madona, koja je, pored spleta njenih svima dobro poznatih hitova, premijerno izvela i novi singl „Future” (srp. „Budućnost”).

(Fotografija: Hala „Ekspo Tel Aviv”, Tel Aviv, 2019; © „Eurovision Song Contest”)

Prvo polufinalno veče održano je 14. maja, dok je Drugo polufinalno veče održano 16. maja 2019. Nastupi su uživo izvođeni u hali „Ekspo Tel Aviv”, a u ulozi domaćina našli su se: najpoznatija izraelska manekenka svih vremena Bar Rafaeli, TV voditelj Asi Azar, TV voditelj Erez Tal i TV voditeljka Lusi Ajub. Takmičenje za 64. „Pesmu Evrovizije” ste mogli da gledate na Prvom programu Radio-televizije Srbije (RTS).

Tags

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.