Muzika

Novi album Dejvida Bouija

Iako je bilo polemimke oko njegovog penzionisanja, jedan od najboljih britanskih umetnika krajem prošle godine objavio je spot singla „Blackstar“ (srp. „Crna zvezda“), kojim je najavio novi album. I konačno, dugo očekivani album „Blackstar“ Dejvida Bouija danas je, na muzičarev rođendan, zvanično objavljen!

Ovo je Bouijev 26 po redu studijski album. Mešavina je avangardnog džeza (engl. Avant-garde jazz; Avant-jazz ili Experimental jazz) i umetničkog roka (engl. Art rock). Na albumu se nalazi sedam numera, a kritika ga smatra najekstremnijim albumom u dosadašnjoj Bouijevoj karijeri.

Neposredno pred izlazak ovog albuma, tj. juče, Boui je objavio spot još jednog singla – „Lazarus“ (srp. „Lazarus – gubav čovek“). Ovaj singl premijerno je 17. decembra 2015. na „BBC Radio 6 Music“ pustio poznati britanski disk-džokej (engl. Disk jockey (DJ)) Stiv Lamasikju (engl. Steve Lamacq). Singl „Blackstar“ naslovna je numera nove francuske televizijske serije „Panthers“ (engl. „The Last Panthers“ – srp. „Poslednji Panteri“).

Pogledajte spotove singlova:

Pogledajte uvodnu špicu TV serije:


Dejvid Boui (engl. David Robert Hayward-Jones ili David Bowie)

Dejvid Boui(Fotografija: Dejvid Boui, „POP! Blerd“)

Rođen je 8. januara 1947. godine u Londonu. Britanski je rok muzičar, pevač, kompozitor i glumac. Muzički je aktivan punih pet decenija i sklon je stalnom menjanju muzičkog stila i imidža. Pesma kojom se proslavio je singl „Space Oddity“ (srp. „Svemirska neobičnost“) iz 1969, koji je zbog „čovekovog prvog spuštanja na Mesec imao velik uspeh.

Pogledajte spot singla:

Najznačajniji Bouijev album bio je „The Rise and The Fall of Ziggy Stardust and The Spiders From Mars“ (engl. „Uspon i pad Zigija Stardasta i pauka sa Marsa“). To je bio konceptualni album sa pričom o vanzemaljcu koji dolazi na Zemlju, a zatim postaje megazvezda koju na kraju ubijaju obožavaoci. Zaštitni znak turneje bio je ogroman stakleni pauk, posebno izrađen za tu priliku. Česta tema Bouijevih pesama i spotova su kosmos i vanzemaljci.

Zbog manjeg srčanog udara, 2005. godine morao je da prekine turneju „A Reality Tour“ (srp. „Prava turneja“).

(Fotografija: Album „Blackstar“ – Dejvid Boui, 2016, „Wikimedia“)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.