Muzika Srbija

Neverovatni naboj energije! YU GRUPA objavila novi singl!

Najdugovečnija domaća rok grupa zvanično je osnovana na Dan Republike 1970-e godine. U početku su rođendane proslavljali svake godine nastupom u Domu sindikata. Njihov prvi veliki koncert je održan u organizaciji šahovskog majstora Nikole Karaklajića i novinara Pece Popovića, urednika Radio Beograda i emisije Veče uz radio, u pozorištu Dadov 21. januara 1971. godine. Iako prave kraću pauzu u radu tokom osamdesetih kada nastupaju poprilično retko, njihova popularnost širom bivše države nije opala, pa je tako novi album iz 1987-e napravio pravi bum, možda i najviše zbog hita „Od zlata jabuka“. Devedesetih verovatno nije postojala popularnija rok  pesma u Srbiji od „Odlazim“. Prema vlastitim rečima, Goran Bregović, Alen Islamović, Dušan Kojić Koja iz Discipline kičme, Nikola Čuturilo i članovi benda Jarboli, stvarali su pod uticajem YU grupe. Malo je poznato da su i omiljeni domaći bend legendarnog gitariste Radomira Mihajlovića Točka.

Članovi grupe krajem sedamdesetih i sredinom devedesetih
Članovi grupe krajem sedamdesetih i sredinom devedesetih

Dragi Jelić (68) sa svojim starijim bratom Žikom (73) i Petrom Jelićem, koji je, makar zvanično, u grupi od 1992-e, i dalje redovno nastupa, a njihovom koncertu na ovogodišnjem BeerFestu na Ušću je prisustvovalo oko 70.000 ljudi. YU grupa već mesecima snima nove stvari u studiju Olivera Jovanovića, a ljubitelji pravog domaćeg rokenrola sasvim sigurno jedva čekaju sve da ih čuju s obzirom na to da se bend diskografski nije oglašavao od 2005-e i albuma „Dugo znamo se“.

Prvi singl sa novog albuma je pesma „Panika“ za koju je tekst napisao Petar, a muziku Dragi Jelić.

U spotu možemo da primetimo da legende domaćeg rokenrola u osmoj deceniji zvuče bolje i praše sa više energije nego čak i mnogi bendovi na samom početku karijere. Još neke od novih pesama će biti izvedene, uz već kultne hitove „Dunavom šibaju vetrovi“, Blok“, „Oluja“, „Pustinja“, „Crni leptir“, „Čudna šuma“, „Opasno“ već 17. decembra u novobeogradskoj Hali sportova kada legendarna „YU grupa“ obeležava velikih 45 godina postojanja!

About the author

Filip Ugrenović

Pola Dilan Dog, pola Gručo. Kada pišem, mislim da sam Marti Misterija.
Kada ne pišem, govorim glasno. Stav, osmeh i smeh.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.