Muzika

Najposećeniji koncerti u istoriji

Postoji mnogo debata između pevača o tome čiji je koncert bio najposećeniji. Međutim, lista najposećenijih koncerata u istoriji donosi nam uvid u statistiku ko je zaista uspeo u tome. Dakle, zaključak donesite sami i vidite ko od njih treba još puno da radi da bi se približio ovim brojkama.

Nadaleko je poznat čuveni koncert britanskog pevača Sera Roda Stjuarta, koji je održan u toku novogodišnje noći 1993. godine na najpoznatijem distriktu u južnom delu Rio de ŽaneiraKopakabani. Imao je više od tri i po miliona posetilaca, što mu je dalo titulu svetskog rekordera po posećenosti na koncertima.

Laskavu titulu Ser Rod Stjuart deli sa svojim kolegom Žan-Mišelom Žarom. Takođe, i on je održao koncert pred više od tri i po miliona ljudi u Moskvi, 6. septembra 1997, na proslavljanju 850. rođendana ovog grada. Ovaj francuski pevač je nekoliko puta postavljao rekorde po posećenosti na koncertima, pa se nalazi i na drugom mestu liste sa posećenošću od dva i po miliona na koncertu održanom na proslavi Dana Republike, 14. jula 1990, u pariskoj četvrti Defans.

Na trećem mestu nalazi se festival „Monsters of Rock”, koji je održan 17. avgusta 1991. na moskovskom aerodromu „Tušino”, pred oko milion i šest stotina hiljada posetilaca. Ovim koncertom Rusi su proslavili pad komunizma, a glavne muzičke zvezde bile su grupe: „AC/DC”, „Blek krous”, „Kvinzrajk”, „Metalika”, „Motli kru” i „Pantera”.

Četvrto mesto zauzima engleska rok grupa „Rolingstonsi”. Oni su održali koncert na Kopakabani, 18. februara 2006, pred milion i dve stotine hiljada posetilaca. Ovo je bio njihov prvi besplatni koncert održan u Brazilu. Domaćini su bend dočekali kao kraljeve, te su im sagradili most čak od bine do hotela.

Na petom mestu se nalazi, nekada popularni, nemački Festival elektronske dens muzike „Parada ljubavi”, koji je 1999. imao posećenost od milion i po ljudi. Festival je održavan u Berlinu, ali je nakon incidenta, 24. jula 2010, u kojem je poginulo najmanje 19-oro ljudi, a 350-oro bilo povređeno, objavljeno da više neće biti održavan.

I poslednje, šesto mesto ove liste pripada Njujorškoj filharmoniji, koja je svoj koncert održala 1986. godine u Sentral parku – pred više od osam stotina hiljada ljudi.

Kod jugoslovenskih muzičara rekord u posećenosti na koncertima drži rok grupa „Bijelo Dugme”, koja je, nakon 16 godina pauze, imala nastup na Hipodromu „Beograd”, 28. juna 2005, pred više od dve stotine hiljada posetilaca. Ovaj koncert je ostao upamćen po slabom ozvučenju i enormnoj gužvi, naročito posle završetka koncerta.

(Fotografija: Koncert; „Vikimedija”)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.