Muzika Svet

Koncert posvećen srpskom muzičkom nasleđu u Njujorku

Omaž srpskoj muzičkoj baštini čuće se u svetskoj košnci kulture – Njujorku. Koncert ,,Putovanje kroz zvuke Srbije“ održaće se u čuvenom Karnegi Holu, 24. septembra ove godine. Tom prilikom će se američkoj javnosti predstaviti spektar izuzetnih sprskih izvođača koji žive u Velikoj jabuci i njihova ljubav prema negovanju srpskog melosa, ritma i izraza.

Internacionalno priznata pijanistkinja Jasna Popović godinama predstavlja Srbiju i njeno autentično nasleđe u salama svetskih muzičkih prestonica. Pre 10  godina je čuvenu dvoranu Karnegi hola ispunila zvucima klasične muzike našeg podneblja koncertom ,,Između Istoka i Zapada’’. Rasprodate karte, ovacije ključnih kulturnih predstavnika i međunarodna priznanja koja su usledila nakon, motivisale su umetnicu da se sa većim projektom vrati u američki hram zvuka. Na ovo putovanje kroz srpsku muziku staro 700 godina, Jasna će povesti istaknute srpske muzičare koji žive i stvaraju u Njujorku, kao i internacionalne umetnike specijalizovane za izvođenje srpskih numera. Na sceni će biti za svakoga ponešto – od tradicionalne i duhovne muzike, preko klasičnih kompozicija, opera i džeza.

“Mnogi poznati kompozitori uključujući Čajkovskog i Bartoka su bili inspirisani srpskom muzikom i deo toga želimo da prenesemo i na slušaoce koncerta”, rekla je Jasna Popović. Ona je dodala da koncerta ne bi bilo bez podrše Kancelarije za Dijasporu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Konzulata Srbije u Njujorku i rada brojnih volontera.

Pijanistkinja Jasna Popovic 

Treći put na binu veličanstvenog Karnegija zakoračiće kantautorka Aleksandre Denda i vokalna grupa ,, ROSA’’. Aleksandra je suosnivač i vođa ženskog a capella ansambla ROSA koji okuplja pevačice sa 3 kontinenta sa misijom da se sačuva i neguje autentična forma ,,netemperobvanog’’ izvođenja srpske tradicionalne muzike. Ovo je drugi put da se stvaralaštvo ovog ansambla nalazi na bini Karnegi Hola, a prvi put Aleksandra je nastupila sa projektom ,, Jan Kus & The Slavo-Rican Assembly’’ predstavljajući jedinstven spoj karipskih ritmova i slovenskih melodija.

,, Kada smo osnovale ROSU, inicijalna misija bila je da sačuvamo i negujemo ovu endemsku vokalnu tradiciju, da je predstavimo sprskoj dijaspori, intelektualnoj eliti koja neguje radoznalost ka tradicionalnoj umetnosti, ali i publici koja nikada ranije nije imala priliku da je čuje. Kako je ROSA nastavljala da raste,  svaki sledeći nastup i projekat nam je otvarao nova vrata i pokazivao put i način da obistinimo zamišljeno’’ ističe Aleksandra Denda. Tako je grupa nastupala u jedinstvenom muzeju MoMA u Njujorku, festivalima Golden i Mendocino, Boston University Theater itd.

Sastav je prilikom nastupa u Americi delio binu sa međunarodno priznatim bubnjarem i profesorom Markom Đorđevićem koji će takođe nastupiti ovom prlikom, sa svojim fjužn bendom SVETI (Petar Krstajić – bas, Justin Salisbury – klavir). Marko Đorđević je uvršten u knjigu ,,The New Face of Jazz’’, kojoj su teme najistaknutiji džez muzičari našeg vremena. Važi za najznačajnijeg srpskog bubnjara, a ujedno je i profesor na Berkli koledžu.

Na koncertu u Karnegi Holu, 24. septembra učestvovaće i:

Protođakon Jovan Aničić, istaknuti pijanista- korepetitor Đorđe Nešić koji je svojim radom vezan je za Metropoliten Operu u Njujorku i za organizaciju Opera Amerika. Ovoga puta pratiće izuzetnu opersku pevačicu Katherine Whyte, zatim duo koji je svoju veštinu brusio na najznačajnijim edukativnim muzičkim centrima (Juilliard, Manhattan School of Music, Berklee College of Music ) – džez solistkinja Alma Mićić i gitarista Rale Mićić, uz pratnju pijaniste španskog porekla Abe Rabade.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.