Muzika Srbija

Koncert gudačkog kvarteta u Novom Sadu

U „Dvorcu Eđšeg„, 10. oktobra 2015. godine u 20 časova održan je koncert gudačkog kvartetaWonder Strings„.

"Dvorac Eđšeg"

Ovaj muzički sastav neguje klasičnu vrstu muzike (poznata kao i muzika koja može najbolje da vas relaksira). Kako članovi ovog sastava navode, „mnogi imaju razne predrasude o klasičnoj muzici (neki govore da je klasična muzika preozbiljna, te time teška za slušanje ili da je „muzika prošlosti“, a ima i onih koji tvrde da je za slušanje ovakve vrste muzike neophodan određen stepen muzičkog obrazovanja)“.

Svirajući klasičnu muziku ovaj kvartet (četiri muzičkih izvođača) je izašao iz „standardnih okvira“ i ponudio nešto drugačije ljubiteljima dobre muzike. Pored klasične muzike, na repertoaru se nalaze i drugi muzički žanrovi (tango, evergrin, standardni džez, latino muzika, veoma dinamične obrade pop i rok hitova današnjice, kao i autorske kompozicije srpskih i drugih autora u etno, world maniru). Na ovaj način članice kvarteta uspevaju da ono što je istančano i prefinjeno u muzičkoj profesiji spoje sa svakodnevnicom i približe savremenom svetu.

Nažalost, ovakvih umetnika je sve manje, jer je danas vreme kada se uspešnim pevačima mogu nazvati dobri recitatori ili oni koji ulože neophodan novac, te obrade svoj glas do neprepoznatljivosti, a pravi, obrazovani umetnici sviraju po gradskim ulicama ne bi li zaradili za hleb.

Wonder stringsosnovani su 2000. godine. Nastupaju po Srbiji i regionu na različitim muzičkim i kulturnim događajima, humanitarnim koncertima, proslavama, zabavama (do sada su sarađivali sa Mićkom Plavijem, Katarinom Kaćunković, bendom „Konstrast„, Jelenom Tomašević, a stalnu saradnju imaju sa Aleksandrom Sanjom Ilićem i etno sastavom „Balkanika„).

U cilju da se muzika, njena poruka i radost muziciranja što više prenose „Wonder“ kvartet sa uživanjem priređuje koncerte edukativne prirode za decu iz unutrašnjosti, kojima je to često i jedini kontakt sa klasičnom muzikom.

Nastup ovog muzičkog sastava pratio je na kahonu (šestostrani drveni prekusioni (udarački) instrument) prekusionista Aleksandar Radulović.

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.