Muzika

Konačno! Novi singl britanske pevačice Adel

Jedna od najpoznatijih i najboljih pevačica 21. veka, posle tri godine pauze izdala je novi singl (sa spotom) – „Hello“ (srp. „Zdravo“).

Mlada Britanka Adel slovi za pevačicu superiornog vokala. Njeni albumi doživeli su veliki uspeh širom sveta, a pesme sa albuma postale su jedne od najizvođenijih. Nastupi na kojima svoje numere izvodi uživo, pored velike posećenosti, dobili su i puno pozitivnih kritika.

Adel(Fotografija: Adel, Critic of Music)

Adel Adkins (eng. Adele Adkins) je engleska kantautorka (pevačica, kompozitor, tekstopisac). Jedna je od najnagrađivanijih i komercijalno najuspešnijih pevačica. Peva „R’N‘B“, „Soul“, „Bluz“, „Džez“ i „Pop“ vrstu muzike.

Njen prvi album „19“ (izdat 28. januara 2008) dobio je mnogo pohvala i pozitivnih kritika. Album se popeo na prvo mesto i osvojio trostruki platinasti sertifikat u Ujedninjenom Kraljevstvu, te je 2009. godine Adel osvojila dve „Gremi nagrade“ – za najboljeg novog izvođača, odnosno za najbolju žensku vokalnu izvedbu godine.

Album "19" - Adel (2008)(Fotografija: Album „19“ – Adel, 2008)

Drugi album „21“ izdala je 24. janara 2011. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu i 22. februara u Sjedinjenim Američkim Državama. Album je postigao veliki komercijalni uspeh, te je u prvoj nedelji nakon idavanja u Ujedninjem Kraljestvu imao 208.000 kopija. Najuspešnije pesme sa ovog albuma su: „Someone like you“ („Neko poput tebe“) i „Rolling in the deep“ („Da smo se držali zajedno„). Album je prodat i u platnumskom tiražu – jedanaest puta u Sjedinjenim Američkim Državama i šest puta u Velikoj Britaniji. Godine 2012, Adel je osvojila šest „Gremi nagrada“ – za album godine, pesmu godine, kompoziciju godine, najbolje pop (muzički žanr) izvođenje, pop vokal, najbolji spot, te je postala apsolutna pobednica dodele „Gremi nagrada“ za 2012. godinu.

Album "21" - Adel (2011)(Fotografija: Album „21“ – Adel, 2011)

Iste godine snimila je singl „Skyfall“ („Nebo se ruši„), za potrebe istoimenog 23. po redu filma o tajnom agentu Džejms Bondu („Skyfallje najduži film o ovom tajnom agentu – traje 142 minuta). Za ovu numeru dobila je „Oskara“ (2013. godine), a zanimljivo je da je Adel pesmu „Skyfall“ snimila za deset minuta, dok je reči pesme smislila na putu ka studiju.

Zvanična kompanija za top-liste objavila je da je Adel prvi živi umetnik čija su se dva singla i dva albuma našla među prvih pet u jednoj nedelji (istovremeno) – to su do sada postigli samo „Bitlsi“ (1964).

Singl "Skyfall" - Adel (2012)(Fotografija: Singl „Skyfall“ – Adel, 2012)

Singlom „HelloAdel je najavila svoj treći album25“ (biće izdat 20. novembra 2015). Kako je Adel navela u saopštenju, „prošli album („21“) bio je album o raskidu, a novi („25“) je album o pomirenju sa samom sobom, sa izgubljenim vremenom i svime onim što je i nije uradila„.

Zanimljiv je podatak da nazivi albuma pevačice Adel („19“, „21“ i „25“) predstavljaju broj godina koje je imala kada su joj se dešavale bitne stvari u životu.

Pogledajte novi spot Adel, za singl „Hello“ (za par sati nakon objavljivanja, spot ima skoro dva i po miliona pregleda):

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.